Automatisering in manufacturing: waarom moeilijk doen…?

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

28/06/2016 11:27
De manufacturingsector denkt te moeilijk over automatiseren, vindt Jan Bakker. Hij leerde ooit simpel denken van een heftruckchauffeur in de vleeswarenfabriek. Organiseren vóór automatiseren is het credo.

We schrijven de jaren negentig. Een productiefaciliteit die zich bezighoudt met slavinken, hamlappen en andere voorverpakte vleeswaren. Het doel: inpakken, verzamelen in fusten en op pallets vervoeren naar de distributiecentra van de grote Nederlandse supermarkten. Alles om de meest verse producten in de schappen te hebben liggen op de momenten dat de klant daarom vraagt. De grootste uitdaging zit hem in het voorspellen van de afzet. En dan vooral hoe daarop in te spelen. Supermarkten laten namelijk pas laat weten welke vleeswaren in de aanbieding zijn, waardoor de vraag plotseling zo sterk kan toenemen dat er niet genoeg gevulde fusten in de fabriek zijn. En dan heb je een probleem. De oplossing? Die bleek veel eenvoudiger dan verwacht.

Ikzelf werkte destijds in die vleeswarenfabriek. Hoe we ons probleem uiteindelijk hebben opgelost, is me tot op de dag van vandaag – ik werk nu als SAP consultant – bijgebleven. Juist doordat die oplossing zo simpel bleek. Zo stapte ik logischerwijs eerst op mijn programmeur af. We moesten toch een systeem bedenken dat ervoor zorgde dat we altijd voldoende fusten hadden? Waar een gangbare programmeur wellicht direct in de technologie zou duiken, nam deze me mee naar de fabriekshal. Daar vroegen we de heftruckchauffeur hoe de vork nu precies in de spreekwoordelijke steel zat. De essentiële vraag die de programmeur stelde: hoeveel ruimte denk je gevuld te moeten hebben om aan de hoogst mogelijke vraag te kunnen voldoen?

Tekort? Trek een lijn
Wat bleek nu: de heftruckchauffeur kon precies aangeven tot hoever de fabriek gevuld moest zijn met fusten om nooit meer een tekort te hebben. Zo ontdekten we dat we op de vloer en muur lijnen konden zetten. Werd de lijn zichtbaar? Dan was het logischerwijs tijd voor nieuwe fusten. Uiteindelijk bleek dit een perfecte oplossing. En dat zonder dat er automatisering of andere technologie voor nodig was. Het is voor mij altijd een houvast gebleken in het werk dat ik doe: denk vooral niet te moeilijk.

Als ik om mee heen kijk in de manufacturingsector, zie ik keer op keer dat er over automatiseren – want daar gaat het in dit geval over – veel te moeilijk wordt gedacht. Te snel duiken mensen in de technologie, omdat de algemene consensus is dat je daarmee je risico’s verkleint en uiteindelijk je kosten verlaagt. En tuurlijk, dat is ook vaak zo. Alleen gaat men dan voorbij aan de praktische situatie. Daarom denk ik dat je eerst moet kijken naar de situatie op de vloer: waar gaat het nu echt over? Hoe is een proces te structureren en te organiseren? Een voorbeeld: bedrijven die werken met enorm veel kleine magazijnen en een warehousemanagement-oplossing weten prima waar producten staan, maar soms is een belletje naar de hoofdverantwoordelijke veel sneller en efficiënter.

Organiseren vóór automatiseren
Wat ik probeer te zeggen, is dat je het manufacturingproces simpel moet houden. Wat is de belangrijkste procesflow door het bedrijf? Lijn de andere processen op aan dat hoofdproces. Zijn er afwijkingen? Begin dan niet meteen met automatiseren, maar organiseer eerst. Het is juist pragmatisme dat veel situaties kan helpen. Loop gewoon eens die vloer op en praat met de mensen die daar dagelijks werken. Vaak is er al grote winst te behalen met het herstructureren op de werkvloer. En echt: uiteindelijk komt het ook je automatiseringsoplossing ten goede. Meer structuur op de werkvloer betekent ook meer structuur in de programmatuur. Oftewel: organiseren voor automatiseren. Dat heb ik dan toch maar mooi opgestoken van die heftruckchauffeur in de vleeswarenfabriek.





Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL