Het vernieuwde imec bevestigt rol als ’s werelds toonaangevende onderzoekscentrum voor nano-elektronica en digitale technologie

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

24/09/2016 09:32
Het vernieuwde imec bevestigt rol als ’s werelds toonaangevende onderzoekscentrum voor nano-elektronica en digitale technologie

Gent en Leuven – 22 september 2016. Sinds gisteren is de fusie tussen onderzoeksinstellingen imec en iMinds – die werd aangekondigd op 19 februari – een feit. In aanwezigheid van Vlaams minister-president Geert Bourgeois en Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport Philippe Muyters werd in Brussel de notariële akte van de fusie officieel ondertekend. iMinds vzw houdt daardoor op te bestaan, maar de activiteiten krijgen een nieuwe doorstart binnen imec dat zo een uniek hightech onderzoekscentrum wordt voor de digitale economie dat sterker staat dan ooit.

Met de ondertekening van de notariële akte van de fusie, gisterenavond in Brussel, werd iMinds vzw officieel ontbonden en geïntegreerd in imec. Dankzij de verbreding van imec’s onderzoeks- en samenwerkingsaanbod ontstaat er een uniek onderzoekscentrum dat tot de absolute wereldtop behoort op het vlak van nano-elektronica en uitblinkt door zijn kennis in software en ICT. Het verbrede innovatiecentrum – dat opereert onder de naam imec – gebruikt die kennis om disruptieve technologieën en oplossingen te ontwikkelen in toepassingsgebieden zoals gezondheidszorg, slimme steden en mobiliteit, logistiek en Industrie 4.0 en energie.

Het vernieuwde imec brengt bijna 3.500 wetenschappers van over de hele wereld samen om in elk van die toepassingsgebieden het onmogelijke mogelijk te maken. Het beschikt over een unieke infrastructuur – waaronder 12.000 vierkante meter aan clean rooms, de meest geavanceerde toestellen voor het onderzoek naar microchiptechnologie en de modernste bio-, netwerk- en beeldvormingslabo’s. En, uiteraard, een uitgebreid netwerk van lokale en internationale industriele en universitaire partners waarmee intensief wordt samengewerkt.

“Vandaag is een historische dag voor iedereen die hoogtechnologische innovatie in Vlaanderen een warm hart toedraagt,” zegt Luc Van den hove, president & CEO van imec. “Samen met de collega’s van iMinds zijn we erin geslaagd om deze fusie – die in Europa zonder voorgaande is – in een recordtempo af te ronden. Voor imec is dit een belangrijke doorbraak om ons aanbod naar de industrie te versterken. Uiteraard willen we onze leidersrol op het vlak van nano-elektronica bevestigen en blijven uitbouwen. Maar door de software- en ICT-expertise van iMinds te combineren met de miniaturisatiekracht van chiptechnologie, kunnen we nu ook totaaloplossingen aanbieden aan de industrie in diverse markten. Daarnaast willen we het open, laagdrempelige karakter van iMinds in onze hele organisatie uitdragen, en volop inzetten op een nog intensere samenwerking met onze Vlaamse partners – door middel van instrumenten zoals het iStart-ondernemerschapsprogramma, het toegepaste ICON-onderzoek en onze proeftuinmethodologie. Met andere woorden: een onderzoekscentrum van wereldklasse met maximale regionale impact.”

“De iMinds-stafleden en -onderzoekers kunnen met heel veel trots terugkijken op wat we de voorbije 12 jaar hebben gerealiseerd,” voegt Danny Goderis, executive vice-president imec en voormalig CEO van iMinds, daaraan toe. “We hebben Vlaanderen de voorbije jaren op de digitale wereldkaart gezet – onder meer door ons onderzoek naar digitale veiligheidsoplossingen of het opzetten van grootschalige proeftuinprojecten zoals het Antwerpse ‘City of Things’. Maar ook onze ondernemerschapswerking wordt ondertussen overal geroemd. En binnen het verbrede imec kunnen we voortaan zelfs nog beter doen: zo willen we ons disruptief digitaal onderzoek nog meer naar de markt laten doorstromen en blijven we veelbelovende hightech start-ups begeleiden op hun pad naar internationaal succes.”

“Met de fusie van iMinds en imec wordt de kennis en ervaring van meer dan 3.500 toponderzoekers gebundeld. Het resultaat is een hoogtechnologisch onderzoekscentrum van wereldklasse dat bedrijven in Vlaanderen én daarbuiten een maximum aan kennis biedt. De fusie is een belangrijke opportuniteit om de transitie van Vlaanderen naar een digitale economie van morgen te ondersteunen en nog te versnellen en om ‘Slim Vlaanderen’ nog krachtiger op de wereldkaart te zetten,” aldus Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

Vlaams minister van economie en innovatie Philippe Muyters sluit aan: “Ik kan niet anders dan Luc en Danny bijtreden: deze fusie is historisch. Imec en iMinds hebben de afgelopen jaren baanbrekend werk verricht in hun vakgebieden. Door de troeven van beide instellingen te combineren, garanderen we dat Vlaanderen ook in de toekomst een onderzoekscentrum van wereldformaat zal hebben. Bijzonder is dat deze fusie er niet kwam omdat het moest – beide organisaties konden nog jaren op hetzelfde succesvolle elan doorgaan – maar omdat imec en iMinds het wilden. Omdat ze beseften dat ze samen nog sterker zouden staan. Een fusie is altijd een delicaat proces, en de snelle en serene manier waarop imec en iMinds het aangepakt hebben – met aandacht voor de cultuur van beide organisaties – verdient dan ook alle respect.”

In het kader van de fusie werd ook de Raad van Bestuur van imec uitgebreid met bestuursleden met iMinds-expertise. De leden van de Raad van Bestuur zijn Michel Akkermans, Brigitte Boone, Ann Caluwaerts, Caroline Pauwels, Lieven Danneels, Antoon De Proft (voorzitter), Georges Gielen, Tom Heyman, André Oosterlinck (ondervoorzitter), Karen Maex, Gerard Van Acker en Rik Van de Walle.

zie voor foto
http://www2.imec.be/be_nl/pers/persberichten/imec-minds-ned.html



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL