Konijnenwelzijn kan veel beter bij fokkers en dierenwinkels

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 20/03/2019 11:02
Het dierenwelzijn van gezelschapskonijnen laat soms te wensen over, vooral bij fokkers, dierenwinkels en tuincentra. Te krappe en solitaire huisvesting zijn de voornaamste problemen.

Dennis Vink, onderzoeker aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, heeft onderzoek gedaan naar het welzijn van konijnen in de gehele sector van gezelschapskonijnen. Hij onderzocht 100 lokaties, waaronder eigenaren, fokkers, opvangcentra, kinderboerderijen, groothandelaren, tuincentra en dierspeciaalzaken. Vooral bij fokkers, handelaren en dierenwinkels wordt er te weinig rekening gehouden met het natuurlijke gedrag van het konijn. In november 2018 publiceerde tijdschrift Boer en Vee hier een artikel over.

Huisvesting laat te wensen over

Konijnen zitten van nature wel eens op hun achterpoten, waarbij zij hun rug uitstrekken. Daarnaast zijn het prooidieren die zich veiliger voelen als zij zich kunnen verschuilen. Ruime huisvesting met voldoende schuilplekken past daarom het beste bij het natuurlijke gedrag van een konijn.

Bij ruim 75% van de onderzochte fokkers voldeed de huisvesting niet aan de richtlijnen van minimaal 150 x 60 x 60 cm. Daarnaast valt er nog een grote slag te slaan bij dierenwinkels en tuincentra. Van de 128 te koop aangeboden hokken die zijn onderzocht, voldeed er geen enkele aan de minimale afmetingen. Zorgelijk, aldus Vink, omdat winkeliers een voorbeeldfunctie hebben.

Voeding niet volledig

Vink heeft in zijn onderzoek ook gekeken naar de voeding van konijnen. Van de onderzochte 127 voedingsproducten bleek minder dan 10% alle benodigde voedingsstoffen te bevatten. Het kunnen prima producten zijn, mits ze op de juiste wijze gecombineerd worden met aanvullende producten. In dit nieuwsbericht vertellen we je meer over een verantwoord konijnendieet.

Eenzame groepsdieren

Veel fokkers geven aan dat hun konijnen niets te klagen hebben, omdat de dieren goed eten en drinken en er gezond uitzien. De afwezigheid van ziektes of stress betekent echter niet automatisch dat het welzijn van een konijn optimaal is. Het is daarom van belang om het natuurlijke gedrag en de natuurlijke leefomgeving van konijnen te begrijpen. Konijnen zijn namelijk echte groepsdieren: sociale interactie met soortgenoten is belangrijk voor hun welbevinden. Een eenzaam konijn kan er gezond uitzien, maar dit betekent niet automatisch dat het dier gelukkig is.

Van de fokkers huisvestigt 80% de konijnen individueel om agressief gedrag te voorkomen. Vink weidt agressiviteit onder konijnen aan te krappe huisvesting en benadrukt daarom het belang van ruime huisvesting waarbij konijnen niet alleen zitten.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL