Corporaties mijden ’The City’ plots als de pest.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

30/04/2012 07:22
Media DFT van 28 april j.l.
LONDEN – Nederlandse woningbouwcorporaties en pensioenfondsen waren ‘makkelijke slachtoffers’ die je alleen een beetje hoefde te ‘winen and dinen’ om een profijtelijke deal te sluiten. Gigantische vermogens kwamen zonder moeite los als ze een mooi plaatje voorgespiegeld kregen. Bankiers uit de Londense City zagen de Nederlandse instanties, en hun niet altijd even goed ingelichte financiële topmannen, als institutionele pinautomaten: „Als je op de juiste knopjes duwde, stroomde het geld eruit.”

Geschrokken van alle ophef rondom Vestia zijn ze zeker, de Londense bankiers. Angst heerst om te praten over wat zich de laatste jaren heeft afgespeeld. Want niet alleen Deutsche Bank, ABN Amro en BNP Paribas keken verlekkerd naar de Nederlandse pensioenpotten, nagenoeg alle grote zakenbanken hadden hun pijlen op ons land gericht.

„De Nederlandse pensioenmarkt is uniek, er zit zoveel geld in kas. Datzelfde geldt voor de woningbouwcorporaties. De handel was voor ons de afgelopen jaren nogal mager, maar in Nederland viel nog wel wat te halen”, legt een Amerikaanse bankier bij een in de City gevestigde bank uit, op voorwaarde van anonimiteit.

Schatkistbewaarders van verschillende corporaties, pensioenfondsen en zelfs provincies met kasoverschotten werden overgevlogen naar Londen waar ze gladde powerpointpresentaties kregen en in luxe hotels werden ondergebracht – al dan niet met vermaak voor de nachtelijke uurtjes. „Ik kreeg niet de indruk dat ze allemaal even goed snapten welke producten we aan de man brachten. Natuurlijk wezen we in voetnoten op de risico’s bij renteswaps en andere derivaten. Dat staat allemaal zwart op wit, ons valt niets te verwijten. Maar er zitten nog wel wat lijken in de kast, al zal het minder erg zijn dan bij woningcorporatie Vestia.”

Lacherig wordt er gedaan over de eenvoud waarmee Nederlandse instanties over de streep te halen vielen. „Spiegeltjes en kraaltjes”, lacht een vrouwelijke bankier. „Meer was er, naast een overtuigend verhaal, niet nodig. Natuurlijk, ook wij hebben de markt misschien niet altijd juist ingeschat – maar we gaven altijd weer wat er mis kon gaan. We hebben er niets aan als we slechte adviezen geven. Maar het was aan de klanten en hun adviseurs om de risico’s goed af te wegen.”

Hoe makkelijk het geld uit de Nederlandse zakken in het verleden werd geklopt, zo moeizaam gaat het nu.

„We doen echt hard ons best om ze te overtuigen van producten waar ze echt wat aan hebben. Jullie Hollanders zijn net zo onverschillig als in het verleden. Als we een presentatie geven, wordt er nauwelijks geluisterd. Het enige verschil is dat er voorheen blind getekend werd, nu blijft iedereen nors met de armen over elkaar zitten en moeten we hetzelfde verhaal een paar weken later nog een keer herhalen”, klaagt een seniore bankier die hoog in de boom zit bij een Londense financiële instelling. „De Nederlandse markt zit voorlopig potdicht.”

door ARNOUD BREITBARTH



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL