12 redenen waarom bioplastics heel belangrijk worden voor Nederland.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 22/02/2018 15:38
Toen wij 12 jaar geleden bio-plastic aan ons assortiment toevoegden, waren veel mensen sceptisch. Onlangs meldde het NOS-journaal dat de bioplastic industrie enorm belangrijk gaat worden voor onze economie. Tevens zien we steeds mooie duurzame verpakkingsoplossingen voorbij komen. Het tij is aan het verkeren. Daarom 12 redenen waarom bio-plastics Nederland op de wereldkaart zullen zetten.

1. We willen onze CO2 voetafdruk verkleinen.
Het klimaat verandert en dat heeft desastreuze gevolgen voor ons als mensheid. En dat hebben we aan onszelf te wijten. Het goede nieuws is dat we er ook zelf iets aan kunnen doen door onze carbon-footprint te verkleinen. Er wordt al jaren over gesproken (het Kyoto-protocol is al van 17 jaar geleden!) maar de laatste jaren lijken en serieuze stappen te worden gemaakt.
Bron: Kyoto Protocol

2. Oceanen vol met plastic zijn we zat.
Onze jonge held Boyan Slat (bekijk hiernaast het filmpje waar hij antwoord geeft op vragen van ons) heeft nog eens flink onderstreept wat we eigenlijk allemaal al wisten: de oceaan zit barstensvol plastic. Van grote zakken waar zeedieren en zeevogels in verstrikt raken, tot minuscule microbeads uit onder andere shampoo en tandpasta die massaal worden terugvonden in de vissen die we eten. Dus terwijl Boyan Slat het plastic uit de oceanen filtert, kunnen we hier op het droge ervoor zorgen dat het geproduceerde plastic biologisch afbreekbaar is.
Bron: Over Microbeads
Bron: Plastic Souplab

3. Bio-plastic is doorontwikkeld
In de beginfase van bio-plastics was de productie ervan nog relatief prijzig in vergelijking tot plastic gemaakt uit olie. De industrie stond nog in de kinderschoenen en er moest nog veel geëxperimenteerd worden. Nu kan bio-plastic zich product technisch meten met zijn olierijke broertje, en ook het prijsverschil is een stuk kleiner geworden.
Bron: Nieuwe generatie bio-plastic

4. Olie is duur en steeds schaarser
Crisis in Oost-Oekraïne, handelsembargo’s met Rusland, oorlog in Syrie en Irak . Al die zorgelijke ontwikkelingen in de wereld maken van olie een gevoelig product. Hoewel de prijs aan de pomp de laatste maanden fors is gedaald, kan die over een paar maanden ineens weer heel hard stijgen. Voor producenten is het lastig om daar een pijl op te trekken en dus ook om er een toekomstbestendig businessplan voor te schrijven.
Bron: ontwikkeling olieprijs

5. Grondstoffen voor bio-plastics zijn goedkoop
Bio-plastics bestaan voornamelijk uit PLA, dat wordt gehaald uit maïszetmeel en suikkerriet. Daar komt nu ook de suikerbiet bij, waar we er meer dan genoeg van hebben. Bovendien vinden criticasters dat bio-plastics niet gewonnen zou moeten worden uit belangrijke voedselbronnen voor de mens, zoals maïs. Suiker heeft wat dat betreft een steeds slechtere naam als dikmaker en als boosdoener van de obesitas epidemie. Alleen al daarom is het een goed idee om suikerbiet te verwerken in bio-plastics.
Bron: ‘Chemie ziet goud in bieten'

6. Plastic tassen verboden
Rwanda heeft de plastic tas verbannen, Ierland heft sinds 2002 belasting op plastic tassen en ook in Californië mogen binnenkort geen traditionele plastic tassen worden verkocht. Er wordt steeds vaker gesproken over plastictas-tax of een heffing. Bij een aantal winkels in Nederland worden geen plastic tassen meer aangeboden. De roep om supermarkten zonder verpakkingsmaterialen is ook een reactie op de huidige ontwikkelingen. In Duitsland en België bestaan deze supermarkten al. In Nederland wordt binnenkort de eerste supermarkt zonder verpakkingen geopend in Utrecht. En wat er al aan zat te komen is nu definitief: per 1 januari 2015 worden gratis plastic tassen in Nederland verboden.
Bron: Verbod gratis plastic tasjes

7. De wereldbevolking groeit en dus ook de vraag naar verpakkingen
Wellicht een inkoppertje, maar het is goed om te beseffen dat het aantal mensen op aarde exponentieel blijft groeien: elke dag komen er 209.000 mensen bij! Als we dan kijken naar de impact die dat heeft ten aanzien van punt 1, de CO2 voetafdruk, en punt 2, de hoeveelheid plastic in onze zeeën, dan is bio-plastic een onmisbaar onderdeel van de toekomst.
Bron: Groei wereldbevolking

8. Brussel schaft suikerquotum af per 1 oktober 2017
Het quotasysteem voor suikerbieten is door de EU ooit in het leven geroepen om de prijs voor iedereen schappelijk te houden. Wanneer boeren ongelimiteerd suikerbieten zouden kunnen verbouwen, dan zou het aanbod vele malen groter zijn dan de vraag uit de markt, waardoor landbouwers maar een peulenschil krijgen voor hun bieten.
Het vervallen van de suikerquota in 2017 valt perfect samen met de ontwikkelingen in de chemische- en verpakkingsindustrie. Wanneer bioraffinage, het verwaarden van álle waardevolle componenten uit een gewas, slim ingezet wordt, hoeft het gebruik van suikers voor de chemie niet te concurreren met voedsel- en veevoerproductie. De totale financiële opbrengst van het gewas kan voor een boer bovendien hoger uitpakken wanneer een deel van de grondstoffen door de chemie wordt benut.
Bron: Wegvallen suikerquota in 2017

9. Importeren van grondstoffen uit Amerika is relatief duur.
Bio-plastics lokaal produceren uit grondstoffen is in alle opzichten beter. Import is meestal duurder, maar in ieder geval veel meer belastend voor het milieu als je kijkt naar transport. Een ander voordeel is dat lokaal produceren en inkopen een positieve impuls geeft aan de lokale economie en werkgelegenheid.
Bron: BNR

10. Nederland barst van de suikerbieten
Noordwest- Europa heeft een uitstekend klimaat voor de teelt van suikerbieten. Nederland is dan ook een belangrijke speler in deze markt met ruimte voor groei, wat ideaal is gezien de afschaffing van de suikerquota.
Bron: Nederland groot in suikerbieten

11. Grote bedrijven doen miljardeninvesteringen in de ontwikkeling van bio-plastics
Er wordt de komende jaren 1 miljard euro geïnvesteerd in bedrijven die suikerbieten kunnen omzetten naar plastics. SuikerUnie, AkzoNobel en de Rabobank laten weten dat de investeringen kunnen oplopen naar maar liefst 3 miljard euro. Oorzaak van de verwachte investeringsgolf is de afschaffing van het Brusselse quotum op suiker vanaf 1 oktober 2017. Dan mag iedere suikeronderneming in Europa ongelimiteerd suiker produceren.
Bron: NOS

12. Universitair onderzoek naar bio-plastics in eigen land
De universiteit van Wageningen, Wageningen UR, houdt zich al vele jaren bezig met onderzoek op het gebied van Food & Biobased research. Met zoveel kennis om de hoek is de bio-plastic-industrie in Nederland verzekerd van een gouden toekomst. Enkele onderzoeken van Wageningen UR bekijken? Bezoek de website.
Bron: Wageningen University

Al met al meer dan genoeg redenen waarom bio-plastics heel groot gaan worden. Kiest u al voor de enorme mogelijkheden die bio-plastics u bieden? Bekijk onze volledige collectie bio-plastics in de webshop.

Eind december 2017 werd dit bekend gemaakt.
De markt voor bioplastics zal over de komende 5 jaar met ongeveer 20 procent groeien. Deze stijging wordt onder andere veroorzaakt door het toenemende milieubewustzijn onder consumenten en brand owners. Ook spelen de betere functionaliteiten (o.a. barrière-eigenschappen, afbreekbaarheid) een rol.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL