Funda: Demissionair kabinet doet volgens woningzoekers veel te weinig aan de problemen op de woningmarkt

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 23/09/2021 16:06
- 90% vindt dat er bij het kabinet geen urgentie is voor de problemen

·85% vindt het meer aanscherpen van beleid beter dan toekennen van geld

· Woningzoekers zien oplossingen in beleggers weren, meer bouwen en doorstroming bevorderen

Amsterdam 23 september 2021 | Woningzoekers hebben geen vertrouwen in de maatregelen van het demissionaire kabinet om de problemen op de woningmarkt aan te pakken. Mensen die van plan zijn een woning te huren, vinden massaal (90%) dat er te weinig aandacht en geld naar de problemen gaan. 86% van de potentiële woningkopers is dezelfde mening toegedaan. 85% van de mensen vindt een aanscherping van het beleid een betere oplossing dan meer geld. Woningzoekers verwachten ook niet dat dit of een volgend kabinet snel beleid zal invoeren dat wél de problemen oplost.

Hoewel woningzoekers niet verwachten dat de problemen verergeren, verwacht meer dan de helft (68%) dat een woning vinden ondanks het extra toegezegde geld even moeilijk zal blijven. Praktisch niemand (97%) verwacht dat het financieel makkelijker gaat worden om een woning te kopen.

Quintin Schevernels, CEO funda: ‘Net als deskundigen en belangenpartijen, vinden ook woningzoekers dat het demissionaire kabinet zo goed als niets doet en geen urgentie lijkt te hebben om de problemen op de woningmarkt op te lossen. De enige maatregel in de rijksbegroting, jaarlijks 100 miljoen euro extra, wordt gezien als een druppel op een gloeiende plaat in plaats van een echte oplossing. Alle perikelen rondom de formatie helpen hier natuurlijk niet bij, dat draagt niet bij aan het vertrouwen dat er snel wél oplossingen komen.’

Woningzoekers willen vooral beleggers weren

Het merendeel van de woningzoekers gelooft vooral in het weren van beleggers op de woningmarkt (75%), meer bouwen (62%) en de doorstroming bevorderen (56%). Meer geld kunnen lenen, woningen splitsen of versoepeling van regels voor het stikstofprobleem worden aanzienlijk minder vaak genoemd als oplossing: respectievelijk 18%, 18% en 29%.

Ondanks de teleurstelling over de aanpak van het huidige demissionaire kabinet, vinden de meeste woningzoekers (56%) wel dat de centrale overheid de regie moet nemen in oplossingen. Ruim een derde (34%) vindt dat dit bij provincies en gemeenten moet liggen terwijl een zeer kleine minderheid van mening is dat de overheid zich helemaal niet moet bemoeien met de woningmarkt.

De resultaten zijn afkomstig uit onderzoek van funda dat direct na de presentatie van de rijksbegroting tot en met woensdagavond 22 september is uitgevoerd onder 608 respondenten die als woningzoeker actief zijn op het grootste online woningplatform.

[Einde bericht]

Oplossingen benoemd door consumenten voor het woningmarktprobleem

402506 oplossingen%20woningmarkt c561b0 original 1632390827
Verwachting van consumenten ontwikkeling aanbod op de woningmarkt

zie & lees verder op
https://pers.funda.nl/202569-funda-demissionair-kabinet-doet-volgens-woningzoekers-veel-te-weinig-aan-de-problemen-op-de-woningmarkt



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL