Hoe winnen we de strijd tegen afval op zee?

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 07/10/2021 07:07
De strijd om het afval in de Noordzee tegen te gaan, is al jaren in volle gang. Helaas komt er elk jaar afval bij dat vanuit ons land door rivieren wordt aangevoerd of dat door strandbezoekers wordt achtergelaten. Daarnaast belandt er afval van de scheepsvaart in onze zee. Hoe ziet de strijd tegen afval eruit?

2050: meer plastic dan vissen?

Als plastic lange tijd in de zee drijft, wordt dit door de zon en golfbreking in kleine stukjes afgebroken. Hoe kleiner het plastic wordt hoe moeilijker het op te ruimen is. Plastic in kleine stukjes wordt sneller opgegeten door zeedieren en zorgt voor grote schade: jaarlijks gaan er miljoenen dieren aan dood. In dit tempo zou de zee in 2050 meer plastic bevatten dan vissen.

Europese Kaderrichtlijn Mariene Strategie

De Europese Commissie heeft met KRM (Europese Kaderrichtlijn Mariene Strategie) het doel op Europose zeeën en oceanen te beschermen en herstellen. Deze richtlijnen werken goed: het meeste afval van de visserij wordt in de haven verwerkt. Er zijn binnen de visserij verschillende projecten ontstaan om het afval aan te pakken en vooral om er bewustzijn over te creëren.

Appen over opruimacties

Een van de initiatieven is ‘Netjes Opruimen’. Dit initiatief heeft - om een beeld te krijgen van wat er speelt – onder andere een WhatsApp-groep aangemaakt waarin vissers hun vragen kunnen stellen, maar ook klachten en suggesties kunnen delen. Door uit te gaan van de ervaring van vissers, is het mogelijk om een goed plan te maken met de juiste aanpak. In de groep kwam naar voren dat collega’s het onderling erg moeilijk vinden om elkaar aan te spreken met betrekking tot het achterlaten van afval. Het kennisplatform Vistikhetmaar besteedt door middel van video’s ook aandacht aan dit nog gevoelige onderwerp.

beluister de video op
https://www.groenkennisnet.nl/nl/groenkennisnet/show/Hoe-winnen-we-de-strijd-tegen-afval-op-zee.htm

Grote afvalzakken mee op zee

Een ander project ‘Fishing for Litter’ bestaat al sinds 2001. Toen deden er 10 schepen mee aan het initiatief, nu zijn dat er 140. Deze schepen krijgen big-bags mee waarin het afval, dat tijdens het vissen in de netten terecht komt, wordt bewaard. Dit afval bestaat voornamelijk uit blikken, plastic en netafval. Eenmaal terug in de haven wordt het afval verzameld en afgehaald door een afvalverwerkingsbedrijf. Negentig procent wordt vaak zelfs gerecycled!


reactie XEA.nl
Wij hebben het over "duurzaamheid" met de mond, maar de daden van de veroorzakers zien wij nauwelijks.
Onze "nestor" ruimt al circa 15 jaar in de omgeving van ons kantoor het zwerfafval op, komt van alles tegen en dat anders de Singel in.
En komt later in de zee terecht.
OORZAAK
de opvoeding die de jeugd van thuis meekrijgt!
Sommige jeugdigen zeggen op "U bent goed bezig", dank U is dan het antwoord!
Er wordt dus hier & daar een juiste opvoeding gegeven, maar tekort bij anderen.
Zelfs een Gemeente ambtenaar kwam verhaal halen, U moet leuker werk gaan doen, was diens opmerking en daar bleef 't niet bij!!!



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL