Vier energiebesparende maatregelen voor jouw kas

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 31/08/2022 06:19
Toegenomen energieprijzen hebben een grote impact op de bedrijfsvoering binnen de glastuinbouw. Naar aanleiding van deze stijgende kosten heeft Onder Glas in het nummer van juni/juli 2022 uitgebreid aandacht besteed aan strategieën die inzetten op energiebesparing. Welke maatregelen kan je nemen om energie te besparen?
Duurzame glastuinbouw is al een lange tijd in ontwikkeling. Sinds 2005 bestaat het innovatieprogramma Kas als energiebron dat energiebesparing en het gebruik van duurzame energie in de glastuinbouw stimuleert. Dit programma richt zich op kennisontwikkeling op het gebied van (teelt)technieken voor energiebesparing en het gebruik van duurzame energie zoals geothermie, LED verlichting en folieschermen. Door de sterke toename in energiekosten zijn de technieken en methoden die binnen dit programma zijn ontwikkeld alleen maar meer relevant geworden. Welke innovaties zijn nu bereikbaar? En welke energiestrategie passen andere telers toe?


BRON
Zoeken naar nieuwe balans zonder concessies te doen aan kwaliteit : Telers over ervaringen tijdens een winter met dure energie


2022
Slim besparen
Het overkwam Komkommerteler Arthur van Geest. Hij had zijn gascontract al opgezegd en zou overstappen op aardwarmte. Maar door technische problemen vertraagde deze overstap en moest hij in December 2021 een flexibel gascontract afsluiten. Ondertussen is van Geest een doorgewinterd ervaringsdeskundige op het gebied van energiebesparing. Lees in het interview met Onder Glas welke slimme besparingstips hij met zijn vakgenoten wil delen.


BRON
'Energiebesparing krijgt bij ons nu meer prioriteit dan klimaat' : Komkommerteler Arthur van Geest


2022
LED technologie
De opmars van LED is met de huidige energieprijzen in een stroomversnelling terecht gekomen. De technologie heeft zich afgelopen jaren kunnen bewijzen en is voor steeds meer teelten een haalbaar alternatief. Een van de bijkomende effecten van LED is dat het – in tegenstelling tot de traditionele verlichting – veel minder warmte produceert. Dit is enerzijds positief omdat zo het kasklimaat makkelijker te beïnvloeden is maar anderzijds moet er wel rekening gehouden worden met een ander microklimaat. Daarnaast is het de vraag of de geringe warmtebijdrage in de huidige situatie voor alle teelten voordelig is.


BRON
Ingebouwde ventilator in LED's helpt met het drukken van stookkosten : Lans kiest lampen die convectiewarmte omzetten in warmte


2022
Ontvochtiging
Met het installeren van nieuwe, energie-efficiente ontvochtigingsmachines zijn grote stappen te maken. Rozenteler van der Hulst vertelt in Onder Glas enthousiast over de mogelijkheden die beter ontvochtigen biedt voor zijn teelt. De winst zit niet alleen in het kunnen terugschroeven van de belichting en verwarming, ook de kwaliteit van de teelt gaat erop vooruit, stelt van der Hulst. In het artikel rekent hij een besparing in gasverbruik van 35% voor, met een investering die hij in tweeënhalf jaar verwacht terug te verdienen.


BRON
'Vijfendertig procent besparen op gas met ontvochtigingsunits' : Rozentelers orienteren zich op verdere energiebesparing


2022
Folieschermen
Één van de manieren waarop er minder warmte geproduceerd hoeft te worden is met de toepassing van isolerende schermen om uitstraling te verminderen. In Proefcentrum Hoogstraten worden er in de paprikateelt goede resultaten geboekt. Dit veelbelovende – maar nog experimentele – systeem maakt gebruik van 4 schermdoeken. Doordat er een onderlinge afstand van 5 centimeter gehanteerd wordt ontstaat er een isolerende spouw-laag, vergelijkbaar met de spouwmuur van je woning. In het vervolgproject wordt gekeken hoe dit systeem een marktintroductie kan krijgen.


BRON
Extreme energiebesparing mogelijk met vier folieschermen - Vakblad Onder Glas
2022

zie meer op
https://groenkennisnet.nl/nieuwsitem/vier-energiebesparende-maatregelen-voor-jouw-kas



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL