Aan de slag met reststromen: Leerreis Nutriëntenkringloop

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 07/09/2022 06:20
Er zit meer waarde in reststromen dan we ons vaak beseffen. In de leerreis nutriëntenkringloop werken onderzoekers aan praktische oplossingen om de kringlopen beter sluitend te maken op het boerenbedrijf. Op 13 Juli presenteerden van Janjo de Haan en Laura Van Schöll hun resultaten en gingen in gesprek met de community.
Wat is de Leerreis Nutriëntenkringloop?
De leerreis nutriëntenkringloop heeft als doel om bestaande kennis en kennis over nieuwe ontwikkelingen rondom het sluiten van de nutriëntenkringloop te verdiepen, te bundelen en over te dragen naar de landbouwpraktijk. In het KOM-project Leerreis Nutriëntenkringloop is een community samengesteld rond het gebruik van organische reststromen ter verbetering van de bodemvruchtbaarheid. Het doel van deze community is uitwisseling van kennis tussen diverse nationale en regionale projecten (POP, TKI, etc.) en de kennis beter beschikbaar te maken voor de praktijk.

Effecten van organische stoftoediening op ecosysteemdiensten (Janjo de Haan)
Janjo de Haan – Onderzoeker bij Wageningen University & Research – benadrukt het belang van organische stof in de bodem. Het draagt bij aan het oplossen van diverse bodembedreigingen: de gevolgen van klimaatverandering maar ook bodemonvruchtbaarheid, bodemverdichting en de vermindering van biodiversiteit. Organische stof aanvoeren levert een belangrijke bijdrage aan het functioneren van de bodem, met positieve invloed op productie, koolstofvastlegging en biodiversiteit. Er zijn risico’s op verliezen of het inefficiënt gebruik van nutriënten maar deze kunnen gemitigeerd worden door een goede keuze van meststoffen en de juiste toediening.

Als het organisch stofgehalte van de bodem goed is, levert extra organische stof aanvoeren geen extra productie op en nemen de kosten meer toe dan de baten, maar heeft het wel positieve effecten op andere bodemfuncties zoals koolstofvastlegging. Kijk de presentatie terug:


BRON
Effecten van organische stoftoediening op ecosysteemdiensten


2022
Wettelijk kader rond het gebruik van organische reststromen (Laura van Schöll)
Hoe zit het met de wettelijke kant van het gebruik van reststromen? Voor haar presentatie heeft Van Schöll organische reststromen geïnterpreteerd als gewasresten, de grootste stroom, en verder als resten van onderhoud van bijvoorbeeld slootkanten, resten uit de voedsel- en genotsindustrie en GFT-afval en keukenresten.

Beleidsmatig worden organische reststromen behandeld als een afvalstof, die nauwkeurig gemonitord moet worden. Waarom? Om de bodem en de leefomgeving te beschermen. De stof moet doelmatig beheerd worden. Bij eventueel gebruik staat de deugdelijkheid en de veiligheid van het product voorop.

Wat Van Schöll vooral nog wil meegeven, is dat lang niet alle producten in de Nederlandse Meststoffenwet zijn benoemd. Bij heel veel producten geldt dat er nog nooit een aanvraag voor is gedaan. Na zo’n aanvraag zouden ze kunnen worden opgenomen in de wetgeving. Bekijk de slides van de presentatie:


BRON
Wettelijk kader rond gebruik organische reststromen


2022
Verslag van de bijeenkomst
Meer lezen over de uitkomsten van deze onderzoeken en de belangrijkste discussiepunten die de community opbracht? Lees het door Harm ten Napel opgestelde verslag van deze bijeenkomst:


BRON
Verslag Community 3 Leerreis Nutriëntenkringloop : gebruik van organische reststromen ter verbetering van de bodemvruchtbaarheid


2022

zie & lees verder op
https://groenkennisnet.nl/nieuwsitem/aan-de-slag-met-reststromen-leerreis-nutrientenkringloop



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL