Vijf vragen over: einde derogatie

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 22/09/2022 06:07
Het Nitraatcomité van de Europese Commissie stemde op 15 september jl. in met het voorstel om voor Nederland derogatie af te schaffen. Vijf vragen en antwoorden over het einde van derogatie.
Derogatie, hoe zat het ook alweer?
Derogatie is een uitzondering op de toegestane stikstofgift per hectare. Deze Europese norm is vastgesteld op 170 kg stikstof uit?dierlijke mest?per hectare grasland. Nederland maakte sinds 2006 gebruik van derogatie, waardoor melkveehouders 230 kg of 250 kg stikstof (afhankelijk van de grondsoort) uit dierlijke mest op een hectare grasland mogen gebruiken.

Waarom eindigt de derogatie?
De waterkwaliteit in Nederland verbetert onvoldoende en de Europese Commissie wil vasthouden aan de gestelde doelen voor waterkwaliteit. De nitraatconcentraties in het Nederlandse grond- en oppervlaktewater kwamen de afgelopen 3 jaar boven de norm van 50 mg nitraat/liter, nadat ze jarenlang daalden. De Europese Commissie stond de afgelopen twee jaar al niet te juichen om Nederland derogatie te verlenen, meldt het Nederlands Centrum voor Mestverwaarding (NCM).


Derogatie voor uitrijden extra mest wordt afgebouwd
BRON
Derogatie voor uitrijden extra mest wordt afgebouwd

lees meer op
https://groenkennisnet.nl/nieuwsitem/vijf-vragen-over-einde-derogatieBeperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL