Klapper voor het koraalrif, afbreekbaar materiaal doet wonderen.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 24/05/2022 09:02
Biologisch blok herstelt bedreigde zeediertjes
door Sharon Story

ARNHEM Felgeel, groen en pimpelpaars: koraal is er in allerlei kleuren en vormen en de schoonheid van de ongewervelde zeedieren is fascinerend. Bovendien vervult koraal verschillende belangrijke functies. Daarom is het alarmerend dat steeds meer koraalrif verdwijnt. De Delftse start-up Reefy heeft in Burgers’ Zoo echter succesvolle testen uitgevoerd met duurzaam materiaal om koraalrif te restaureren.

„Het is gelukt!”, zegt Leon Haines van Reefy enthousiast. Na een aantal weken testen in het tropisch aquarium van de Arnhemse Burgers’ Zoo mag maandag het hoge woord eruit. Het staat als een paal boven water: Reefy’s honderd procent circulaire en biologisch afbreekbare ’legoblok’ is uitermate geschikt om koraalrif te restaureren.

Duurzaam
zie & lees verder op
https://digitalekrant.telegraaf.nl/static/cci/index.html?epub=https://digitalekrant.telegraaf.nl/cdn/premium/1aad9c14e34b668cbd7e7ef7d6f8d30e/web/OPS/cciobjects.json#/pages/2-3

Geen staal of plastic meer, biologisch afbreekbaar kunstrif getest in Arnhems zeeaquarium
Een start-up uit Delft heeft een kunstmatig rif ontwikkeld dat helemaal gemaakt is van biologisch afbreekbaar materiaal. Het rif, dat bestaat uit een soort grote bouwblokken, is bedoeld om koraal te laten groeien.

Dat is hard nodig, omdat koraal wordt bedreigd door de snelle opwarming van het zeewater en door meer en hevigere stormen. In het koraalrif van Burgers' Zoo in Arnhem wordt de uitvinding getest.

Bij het aanleggen van kunstriffen wordt vaak staal of plastic gebruikt, wat betekent dat er materiaal achterblijft in de zee. Bij dit rif is het materiaal na een tijdje volledig opgelost.

Het tropische aquarium van Burgers' Zoo is het grootste aquarium-koraalrif in Europa. Alleen in de VS en in Australië zijn er grotere riffen. In die aquaria wordt onderzoek gedaan naar hoe de riffen geholpen kunnen worden, bijvoorbeeld door koraal uit de natuur te halen en in aquaria te plaatsen totdat de natuurlijke omstandigheden weer beter zijn.

Er wordt ook gekeken naar hoe koraal zich voortplant, waarbij veel nieuw koraal weer op verschillende plekken in de natuur wordt teruggeplaatst.
zie meer op
https://nos.nl/artikel/2429976-geen-staal-of-plastic-meer-biologisch-afbreekbaar-kunstrif-getest-in-arnhems-zeeaquarium

reactie XEA.nl
PLA heeft enorm veel mogelijkheden voor gebruik en nieuwe vindingen.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL