DSM en NOC*NSF starten pre-Olympisch jaar met innovaties in voeding

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 01/08/2007 18:33
Met nog een jaar te gaan tot de Olympische Spelen in China, presenteren DSM en NOC*NSF vandaag in Amsterdam twee innovaties op het gebied van sportvoeding. PeptoPro® poeder en Lafti voor sporters zullen in de voorbereiding op en tijdens de Olympische Spelen beschikbaar zijn voor de Nederlandse sportploeg waarbij Lafti zelfs exclusief is ontwikkeld voor de Nederlandse atleten. Deze twee producten zijn de eerste in een reeks van uiteenlopende innovaties die DSM in nauwe samenwerking met de Nederlandse sporters en NOC*NSF ontwikkelt voor Peking 2008 in het kader van het Olympisch Innovatie Programma en waarover in de aanloop naar de Spelen nog een aantal keren zal worden gecommuniceerd.

Lafti® probiotica
Het nieuwste product dat DSM samen met NOC*NSF ontwikkelt, is Lafti® voor sporters. Het door DSM ontwikkelde assortiment Lafti probiotische producten is uniek door de combinatie van diverse melkzuurstammen waarvan de probiotische eigenschappen wetenschappelijk zijn bewezen. Deze innovatie moet de Olympische sporters helpen hun natuurlijke weerstand te versterken en een gebalanceerde darmflora te ondersteunen. De innovatie komt tegemoet aan de concrete vraag van Nederlandse sporters om hen daarbij te helpen. Topsporters hebben - zeker in extreem warme weeromstandigheden zoals in China - vaker last van maagdarmklachten en een verzwakt immuunsysteem. Deze fysieke klachten kunnen hun prestaties negatief beïnvloeden.

Samen met het NOC*NSF is DSM een testprogramma gestart waaraan Olympische sporters deelnemen die last hebben (gehad) van hun maag- darm stelsel of hun immuunsysteem. Deze selecte groep van sporters wordt door DSM momenteel voorzien van Lafti® probiotica. De eerste reacties zijn positief. De komende maanden zal worden besloten aan welke sporters Lafti in de aanloop naar en tijdens de Olympische Spelen in China zal worden verstrekt.

PeptoPro® poeder
PeptoPro® poeder is de nieuwste vorm van PeptoPro®, een zogenoemd caseïne hydrolysaat (in stukjes geknipt eiwit) dat zorgt voor een beter uithoudingsvermogen en een snel herstel na een intensieve training. Na de succesvolle lancering van de PeptoPro® drank tijdens de Olympische Spelen in Athene in 2004, heeft DSM hard gewerkt aan verdere verbetering van het product, dat resulteerde in deze poedervorm met een sterk verbeterde stabiliteit. Daarnaast is ook de smaak van het product, vaak een issue bij eiwithydrolysaten, verder verbeterd. Met het poeder kan de atleet zelf de hersteldrank bereiden waar en wanneer dat nodig is. Hiermee komt een veelgehoorde wens van de atleten in vervulling. De poeder vormt de oplossing voor de problemen die de sporters en de begeleiders tegenkwamen bij het transport van de kant-en-klare pakjes PeptoPro®. Verder is gekoelde opslag, wat in de zomerperiode in China absoluut nodig zou zijn, nu niet langer noodzakelijk.

PeptoPro® heeft twee functies; enerzijds stimuleert het het transport van suikers in spierweefsel waar het omgezet wordt in glycogeen, een belangrijke energievoorraad voor de spieren. Anderzijds zorgt het voor de aanmaak van spiereiwit na het leveren van intensieve inspanning. Rens Blom, wereldkampioen polsstokhoogspringen: 'Door het gebruik van PeptoPro heb ik mijn trainingsprogramma kunnen intensiveren. Het herstel verloopt sneller en mijn energieniveau is een stuk hoger gedurende de dag. PeptoPro heeft daardoor een hele belangrijke bijdrage geleverd bij het winnen van het wereldkampioenschap en helpt me in de aanloop naar de Spelen. PeptoPro poeder is daarbij een zeer welkome verbetering.'

Voeding in China
Dat de juiste sportvoeding noodzakelijk en onmisbaar is voor sporters tijdens de Olympische Spelen in China, onderschrijft Tjeerd de Vries, sportfysioloog van NOC*NSF. 'Dehydratie kan een sporter doen falen, waardoor jaren van training in één dag teniet gedaan wordt.' Een gebalanceerde voeding is daarom essentiëel om goed voorbereid aan de start te verschijnen - 'Failing to prepare is preparing to fail', aldus Tjeerd. De omstandigheden in Peking zullen zeer zwaar zijn - naast de te verwachten warmte zal de hoge luchtvochtigheid een belangrijke uitdaging vormen voor de atleten, getuige één van de Nederlandse sporters tijdens een recente oefenstage in China: 'Het is alsof je door de stroop fietst.'

Innovaties in ontwikkeling
Na deze officiële aftrap van het 'Road to Beijing' programma zal DSM tesamen met NOC*NSF op verschillende momenten in het komende Olympische jaar verdere innovaties presenteren op het gebied van voeding en materialen.

DSM en Sport
In de sport gaat het om het leveren van topprestaties, dag in, dag uit, om passie, ambitie, de wil om de beste te zijn, jezelf continu te verbeteren en teamwork. Voor DSM vertegenwoordigt sport daarmee een aantal van de kernwaarden van het bedrijf. Net zoals sporters is DSM voortdurend zijn grenzen aan het verleggen, kortom: Unlimited.DSM. Innovatie is een van de belangrijkste speerpunten van de strategische koers van DSM. Hetzelfde geldt voor de sport: innovaties op het gebied van voeding en materialen kunnen net dat verschil maken tussen winst en verlies. Innovation is our Sport(TM) is dan ook een logische titel voor het programma van DSM op het gebied van sport.

DSM en NOC*NSF zijn sinds 2001 'Partners in Sport'. Als innovatie partner ontwikkelt DSM nieuwe producten op het gebied van voeding en materialen, exclusief voor de Nederlandse Olympische ploeg. Tijdens Athene 2004 maakte de wereld voor het eerst kennis met PeptoPro®, de hittewerende kleding en de revolutionaire roeihelm. Turijn was getuige van de innovaties in de bobslee. In de aanloop naar Beijing 2008 zijn de inspanningen op het gebied van sport en innovatie verder geïntensiveerd waarmee DSM een belangrijke bijdrage hoopt te kunnen leveren aan het succes van de Olympische equipe tijdens de volgende Zomerspelen.





Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL