DSM kondigt nieuwe Site en Manufacturing Services organisatie Geleen aan

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 17/06/2008 08:18
DSM maakt vandaag bekend dat de organisatie van de site en manufacturing services op de industrielocatie Chemelot in Geleen wijzigt. Dit gebeurt als voorbereiding op de verkoop van de businessgroepen DSM Agro, DSM Melamine en DSM Elastomeren, zoals eerder aangekondigd als onderdeel van de versnelling van de bedrijfsstrategieVision 2010 - Building on Strengths.
Kern van de herschikking is het onderbrengen van de organisaties Site services Chemelot B.V. (infrastructuur, beveiliging, brandweer, housing en facility services voor de gebouwen op de Chemelot locatie), IAZI B.V. (waterzuivering) en ARBOdienst B.V. in een nieuw op te richten onderneming. Het huidige DSM Manufacturing Centre (DMC), dat ondersteuning verleent aan alle DSM fabrieken op de Chemelot locatie, wordt ook onderdeel van de nieuwe organisatie. De nieuwe organisatie gaat ook de belangen van de huidige DSM onderdelen behartigen in USG B.V. (energieleverancier) en CSP B.V. (vergunninghouder voor de totale locatie). De nieuwe onderneming zal volledig operationeel zijn per januari 2009.

De nieuw op te richten onderneming wordt op termijn in principe de werkgever voor alle medewerkers die werken voor het DSM Manufacturing Centre, USG, ARBOdienst en Site services Chemelot. Het gaat om ca. 650 medewerkers, die op dit moment in dienst zijn bij DSM. De inrichting van de nieuwe organisatie zal niet tot ontslagen leiden.

Chemelot activiteiten die zijn gerelateerd aan de grond, grondbeheer, de ontwikkeling van de Chemelot Industrial Site en de ontwikkeling van de Research & Business (R&B) campus gaan niet over naar de nieuwe organisatie en blijven onderdeel van DSM Nederland B.V.

De nieuwe onderneming krijgt een directie met ondersteunende functies om alle onderdelen die deel uit gaan maken van deze organisatie aan te sturen. De directeur gaat rapporteren aan de aandeelhouders.

De nieuwe organisatiestructuur op de Chemelot locatie is noodzakelijk ter voorbereiding op de voorgenomen verkoop van diverse DSM businesses. Met de aangekondigde versnelling van de bedrijfsstrategie van DSM, Vision 2010 - Building on Strengths, is duidelijk gemaakt dat DSM zich nog sterker zal concentreren op haar kernactiviteiten in Life Sciences en Materials Sciences en de synergie tussen beide. Daaruit volgt dat díe bedrijfsonderdelen die niet in deze strategie passen gereed gemaakt worden voor verkoop. Het betreft DSM Agro, DSM Melamine, DSM Elastomeren en de Ureum licensing van Stamicarbon.

Nico Gerardu, binnen de raad van bestuur van DSM verantwoordelijk voor het verkoopproces, ziet de vandaag aangekondigde herschikking als een belangrijke mijlpaal in het uitvoeren van de bedrijfsstrategie van DSM: "De voorbereiding van het proces dat zal leiden tot de verkoop van Agro, Melamine, Elastomeren en de Ureum Licensing van Stamicarbon is in volle gang. Het feit dat er nu duidelijkheid is over de organisatie op de Chemelot locatie is een hele belangrijke stap. Het betekent dat we volgens planning in september 2008 met het feitelijke verkoopproces, waarin gesproken gaat worden met geïnteresseerde kopers, van start kunnen gaan. Daarmee ligt de versnelde uitvoering van Vision 2010 - Building on Strengths prima op koers."

Als gevolg van de voorgenomen verkoop zal het aandeel van DSM in de directe activiteiten op de Chemelot locatie verder afnemen. Na afronding van het verkoopproces staan er op de Chemelot Industrial site DSM fabrieken van DSM Engineering Plastics, DSM Dyneema, DSM Fibre Intermediates en de joint-venture DEX Plastomers (DSM en ExxonMobil Chemical). Ook investeert DSM samen met de Provincie Limburg en andere partners in forse groei van de R&B Campus, een kweekplaats voor groei en innovatie in Limburg.
Om op voorhand duidelijkheid te scheppen voor potentiële kopers is gekozen tot het herschikken van de siteserviceorganisaties in een nieuwe, eigen organisatie. Aandeelhouders van deze organisatie zijn DSM en de toekomstige kopers van DSM Agro/Melamine en DSM Elastomeren. Het gedeelde eigenaarschap leidt ertoe dat alle direct betrokken partijen de nieuwe organisatie ook direct kunnen aansturen.

Jos Schneiders, president DSM Nederland B.V., licht de gekozen oplossing toe: "Nu DSM zich helemaal gaat richten op Life Sciences en Materials Sciences, is het belangrijk duidelijkheid te creëren over de organisatie en aansturing van de Chemelot locatie. Potentiële kopers van Agro, Melamine en Elastomeren weten zo direct waar ze aan toe zijn. Het nieuwe model leidt tot een logisch samenhangende, krachtige en attractieve organisatie. Ik ben ervan overtuigd dat onze medewerkers in de nieuwe BV een uitstekende werkgever zullen krijgen."

Het nieuwe organisatiemodel is vandaag ter advisering voorgelegd aan de Centrale Ondernemingsraad van DSM Nederland B.V. Het adviestraject zal voor de zomer afgerond zijn, waarna de implementatie van start kan gaan.

DSM - de Life Sciences en Materials Sciences-onderneming
Koninklijke DSM N.V. creëert innovatieve producten en diensten op het gebied van Life Sciences en Materials Sciences die bijdragen aan de kwaliteit van het leven. DSM's producten en diensten worden wereldwijd gebruikt in een breed scala van eindmarkten en toepassingen die het leven gezonder, duurzamer en aangenamer maken. Voorbeelden van eindmarkten zijn voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, producten voor persoonlijke verzorging, geneesmiddelen, auto's, coatings en verf, elektrotechnische en elektronica-producten, producten voor persoonlijke bescherming en producten voor de bouw. DSM heeft een jaaromzet van bijna EUR 8,8 miljard en biedt werk aan zo'n 23.000 mensen wereldwijd. Het hoofdkantoor van DSM is gevestigd in Nederland en de onderneming heeft vestigingen op vijf continenten. DSM is genoteerd aan Euronext Amsterdam. Meer informatie is te vinden op: www.dsm.com.

Chemelot
Chemelot is een belangrijke speler in West-Europa als het gaat om investeringen in chemische en high performance materialen activiteiten. Chemelot omvat het Industrial Park (met vestigingen van DSM, SABIC en meer dan 70 andere bedrijven) en de Research & Business Campus. De locatie heeft een centrale ligging in Noordwest-Europa, een uitstekende infrastructuur en prima verbindingen. De Chemelot locatie biedt grondstoffen, utilities, faciliteiten en een innovatieve campus. Daarmee faciliteert Chemelot zowel nieuwe investeringen in research­activiteiten als innovatieve start-ups en chemische installaties. Diverse bedrijven op de Chemelot locatie staan hoog op de wereldranglijst. Maar Chemelot is meer dan de optelsom van deze delen. Chemelot is een 'chemical innovation community' waarin mensen en bedrijven kennis delen en in creatieve samenwerking komen tot innovaties en 'accelerated business growth'.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL