Talanx en KBC bereiken overeenkomst over de overname van Warta, de Poolse verzekeringsdochter van KBC

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 20/01/2012 19:48
Gereglementeerde informatie* - 20 januari 2012 (07.30 a.m. CET)
1 Dit persbericht bevat informatie die onderworpen is aan de transparantievoorschriften voor beursgenoteerde vennootschappen.

 Warta is de op een na grootste verzekeraar in Polen met een geschat geconsolideerd marktaandeel van 8,1% (3e kwartaal 2011).
 Talanx zal 770 miljoen euro betalen.
 KBC verhoogt zijn core Tier 1-ratio met iets minder dan 0,7 %
 Talanx verhoogt zijn marktaandeel in Polen aanzienlijk.

KBC Groep NV ("KBC") heeft een overeenkomst bereikt met Talanx International AG over de verkoop van 100% van de aandelen van zijn Poolse verzekeringsdochter TUiR Warta S.A. (Towarzystwo Ubezpieczen i Reasekuracji Warta S.A.) voor een totaalbedrag van 770 miljoen euro, aan te passen op basis van wijzigingen in de netto-inventariswaarde tussen 30 juni 2011 en het moment van afronding van de transactie.

Deze transactie moet zoals gebruikelijk nog worden goedgekeurd door de toezichthouder(s) en zal vermoedelijk worden afgerond in de tweede helft van 2012.

 Warta is een van de grootste en bekendste verzekeringsmaatschappijen in Polen. Het heeft een sterke marktpositie in verschillende bedrijfssegmenten en is een sterk gewaardeerd merk. Over de eerste drie kwartalen van 2011 ontving Warta meer dan 3,6 miljard PLN (circa 800 miljoen euro) aan bruto geboekte premies: 1,7 miljard PLN uit schadeverzekeringen (TUiR WARTA S.A) en 1,9 miljard PLN uit levensverzekeringen (TUnŻWARTA S.A.). Warta boekte een nettowinst van 164 miljoen PLN in de eerste negen maanden van 2011.

Warta heeft een sterke positie in zowel schadeverzekeringen via TUiR WARTA S.A (derde grootste speler met een marktaandeel van 8,9% in 3kw 2011) als levensverzekeringen via TUnŻWARTA S.A. (derde grootste speler met een marktaandeel van 7,5% in 3kw 2011).

Warta bedient in totaal 1,5 miljoen cliënten. Twee derde van de cliënten in het schadebedrijf zijn particulieren en een derde zijn bedrijvencliënten.

Warta telt 2 765 werknemers en beschikt over een distributienet van 4 000 agentschappen en ongeveer 240 Warta-kantoren waar 8 000 gekleefde en multiagenten werken. Dat uitgestrekte multidistributienet biedt Warta een enorm concurrentievoordeel op de Poolse markt. De groep heeft ook een bijzonder sterke marktpositie in maritieme en luchtvaartverzekeringen.

Daarnaast heeft Warta een stevige financiële positie: eind september 2011 bedroeg de solvabiliteitsratio voor TUiR Warta 277,7% en voor TUnŻWARTA 322,5%. Dat is ver boven de reglementaire vereisten.

 De bestaande samenwerking tussen Warta en Kredyt Bank (de bankdochter van KBC in Polen, die afzonderlijk wordt gedesinvesteerd) voor de distributie van de schade- en levensverzekeringsproducten van Warta via het bankkantorennet van Kredyt Bank, blijft in de nabije toekomst bestaan.

 Tot nu toe was Talanx in Polen actief in de verzekeringstakken auto, gemeen recht, zaakschade en leven via twee maatschappijen: HDI Asekuracja TU S.A. en HDI-Gerling Zycie TU S.A. Bovendien kondigde Talanx in december vorig jaar, samen met Meiji Yasuda, de overname aan

2/4

van een meerderheidsbelang in Europa Group, dat gevestigd is in Wroclaw. Na de transactie van vandaag wordt Talanx de op een na grootste verzekeringsgroep in Polen (volgens een cijfer van 2010 dat werd gepubliceerd door de Poolse financiële toezichthouder).

Met deze nieuwe overname in Polen houdt Talanx zich aan zijn strategie om het internationale luik van zijn portefeuille te versterken. De markten waar Talanx op mikt zijn Centraal- en Oost-Europa en Latijns-Amerika. Talanx wil het buitenlandse aandeel in de brutopremies uit primaire verzekeringen (industriële bedrijven en particulieren) op lange termijn verhogen tot de helft van de totale brutopremies voor primaire verzekeringen.

Polen is een van de grootste verzekeringsmarkten in Centraal- en Oost-Europa en nu al een van de belangrijkste markten naar inkomsten voor Talanx International. De kenmerken van de markten tonen aan dat er nog verder groeipotentieel is.

 Op basis van de cijfers van 30 september 2011 wordt verwacht dat de transactie bijna 0,7 miljard euro aan kapitaal zal vrijmaken voor KBC. De Tier 1-ratio van KBC zou daardoor met iets minder dan 0,7% stijgen. De transactie zal een positieve impact van ongeveer 0,3 miljard euro hebben op het resultaat van KBC op het ogenblik dat de transactie wordt afgerond.

Jan Vanhevel, CEO van de KBC-groep

, is blij met overeenkomst:
"De transactie van vandaag is opnieuw een belangrijke mijlpaal in de uitvoering van onze aangepaste strategie. Zelfs in een uiterst uitdagend macro-economisch klimaat en in erg volatiele marktomstandigheden zijn we erin geslaagd een van de belangrijkste desinvesteringsdossiers tot een goed einde te brengen tegen een aantrekkelijke prijs. Dat heeft een belangrijke positieve invloed op ons resultaat. Deze desinvestering maakt ook een aanzienlijk kapitaalbedrag vrij en versterkt de KBC-groep verder. Zo kunnen we ons concentreren op onze kernactiviteit als bank-verzekeraar en op onze kernmarkten (België, Centraal- en Oost-Europa), en dat met een verlaagd risicoprofiel. Met deze belangrijke transactie verhoogt de groep zijn Tier 1-ratio met iets minder dan 0,7%.

De beslissing om Warta te desinvesteren was niet makkelijk. Zeker niet gezien de winstgevende groei van de laatste jaren. We geloven rotsvast in het potentieel van Warta, in het professionalisme van zijn werknemers en agenten en in de uitstekende dienstverlening die ze bieden aan hun cliënten. Maar soms moeten moeilijke beslissingen worden genomen. Vandaag kunnen we tevreden aankondigen dat we een nieuwe, stabiele en strategische eigenaar voor Warta hebben gevonden. We zijn er zeker van dat Talanx, een van de belangrijkste verzekeraars in Europa, de ideale partner is voor Warta en dat het zal helpen om de sterke resultaten die Warta in het verleden al haalde nog te verbeteren. En dat zal alle stakeholders ten goede komen."

Herbert Haas, CEO van Talanx Group: "We zijn blij dat we Warta in onze groep kunnen opnemen. We willen ervoor zorgen dat de Warta-cliënten een kwaliteitsvolle dienstverlening blijven krijgen van sterk gemotiveerde medewerkers die hun werk kunnen doen in een nieuwe en veelbelovende omgeving. We kijken ernaar uit om samen te werken met het bestaande team van Warta, dat volgens ons uitstekend werk levert. We willen verder investeren in de business, alle dochtermaatschappijen behouden en de dienstverlening en het productaanbod aan de cliënten nog verbeteren."

"Door de overname van Warta nemen we een nog groter aandeel in de verdere ontwikkeling van deze zeer dynamische verzekeringsmarkt. Bovendien zetten we hiermee een belangrijke stap om onze strategische groeidoelstelling te halen", zegt Torsten Leue, bestuurslid van Talanx AG en CEO van Talanx International AG.

Jarosłw Parkot, CEO van WARTA:
"De overname van Warta door Talanx is goed nieuws voor ons bedrijf en voor onze cliënten en businesspartners. Met deze transactie verstevigt Warta zijn positie op de Poolse markt. Tegelijk krijgt ons bedrijf een professionele en wereldwijd erkende aandeelhouder die Warta met zijn ervaring, financiële status en steun zal helpen om zijn marktpositie verder te ontwikkelen en te verstevigen.

De resultaten van Warta gingen er vorig jaar kwartaal na kwartaal op vooruit. Dat geeft duidelijk aan dat we een dynamisch bedrijf in ontwikkeling zijn, dat sneller groeit dan de markt en cliëntgericht te werk gaat. Wij willen die trend graag voortzetten, samen met onze nieuwe aandeelhouder."




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL