AkzoNobel Q2 2016 Resultaten: Aanhoudende volumegroei met verbeterde winstgevendheid in alle bedrijfsonderdelen

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 19/07/2016 07:15
AkzoNobel publiceert resultaten tweede kwartaal 2016

Aanhoudende volumegroei met verbeterde winstgevendheid in alle bedrijfsonderdelen

Sterke negatieve valuta-effecten

Akzo Nobel N.V. (AKZA.AS; AKZOY)
Volumes stegen met 1 procent, voornamelijk door Decorative Paints en Performance Coatings
EBIT (bedrijfsresultaat exclusief incidentele posten) steeg met 9 procent tot €491 miljoen (2015: €452 miljoen), als gevolg van initiatieven voor prestatieverbetering en lagere kosten, deels geneutraliseerd door negatieve valuta-effecten
Omzet daalde 6 procent tot €3,7 miljard, sterk negatief beïnvloed door valuta-effecten
Rendement op verkopen (ROS)* verbeterde tot 13,2 procent (2015: 11,4 procent); rendement op investeringen (ROI) verbeterde tot 15,1 procent (2015: 12,2 procent). ROS en ROI verbeterde voor alledrie de bedrijfsonderdelen
Aangepaste winst per aandeel (EPS) steeg 2 procent naar €1,32 (2015: €1,30)
Nettoresultaat voor aandeelhouders steeg naar €312 miljoen (2015: €331 miljoen, waarbij positieve incidentele posten inbegrepen waren)
Netto kasinstroom uit operationele activiteiten steeg naar €453 miljoen (2015: €407 miljoen)
Uitgifte van een tienjaars obligatie van €500 miljoen met een couponrente van 1,125 procent in april 2016
Verdere risicovermindering van pensioenverplichtingen in het Verenigd Koninkrijk
Vooruitzichten: de marktomgeving blijft onzeker met uitdagende omstandigheden in verschillende landen en segmenten. Deflatoire druk en valutategenwind zullen naar verwachting aanhouden

AkzoNobel maakte vandaag een tweede kwartaal bekend met positieve ontwikkelingen in de winstgevendheid van alledrie de bedrijfsonderdelen, ondanks valutadruk en een uitdagende marktomgeving. EBIT steeg met 9 procent tot €491 miljoen. De algehele volumes verbeterden 1 procent, hoewel deze toename niet tot uiting kwam in de omzet van het tweede kwartaal, die 6 procent daalde tot €3,7 miljard, sterk beïnvloed door valuta's. Het rendement op verkopen verbeterde naar 13,2 procent en het rendement op investeringen steeg naar 15,1 procent.

CEO Ton Büchner:
"In het afgelopen kwartaal stegen onze volumes en verbeterde de winstgevendheid in alledrie de bedrijfsonderdelen, een bewijs van de onverminderde veerkracht van onze onderneming. De marktomgeving in 2016 blijft onzeker met in veel landen en segmenten uitdagende omstandigheden. Deflatoire druk en valutategenwind zullen naar verwachting aanhouden. We blijven ons focussen op verdere continue verbetering en organische groei onder onze bedrijfsonderdelen.

Met trots openden we ons grootste technologiecentrum in China, dat ondersteuning gaat bieden voor productinnovaties en de ontwikkeling van een volgende generatie verven, coatings en specialty chemicals. Ook staan we nummer één in onze sector in de invloedrijke FTSE4GOOD-index van duurzame ondernemingen, een stimulans om duurzaamheid nog verder te integreren in het hart van onze bedrijfsvoering."


Decorative Paints: Positieve ontwikkelingen in Azië droegen bij aan een toename in volumes en droegen ook bij aan een verbetering in EBIT, welke 2 procent steeg. Deze winsten werden echter meer dan geneutraliseerd door ongunstige valuta-effecten. Volumes bleven dalen in Latijns-Amerika en waren licht lager in Europa, met een algehele omzetdaling van 7 procent. In Rio de Janeiro in Brazilië introduceerden we ons Unexpected Courts-project. Hierbij wordt verf op een creatieve manier gebruikt om plekken te creëren die kinderen inspireren om verschillende sporten uit te proberen, zoals basketbal, hockey en volleybal.

Performance Coatings: Ontwikkelingen in de vraag verschilden per regio, waarbij hogere volumes meer dan geneutraliseerd werden door negatieve valuta's. Dit resulteerde in een omzetdaling van 5 procent. Hogere volumes, doorlopende initiatieven voor prestatieverbetering en lagere kosten droegen bij aan een hogere EBIT, hoewel beperkt tot 1 procent als gevolg van ongunstige valuta's. We hebben de eerste fase voltooid van de uitbreiding van onze protective coatings productielocatie in Cikarang, Indonesië. De uitbreiding zal de capaciteit van de fabriek verhogen met 40 procent en ons daarmee helpen aan de groeiende binnenlandse vraag te voldoen.

Specialty Chemicals: De algehele volumes waren vlak, waarbij positieve ontwikkelingen in sommige segmenten werden gecompenseerd door lagere vraag in oliegerelateerde segmenten. De omzet daalde 7 procent, voornamelijk als gevolg van de desinvestering van Paper Chemicals in 2015, negatieve valuta-effecten en prijsdeflatie in verschillende segmenten. De EBIT steeg met 10 procent als gevolg van operationele efficiëntie en lagere kosten. Onze Expancel Microspheres zijn door de US Food & Drug Administration goedgekeurd als een bestanddeel voor wijnkurken. Het product helpt ervoor te zorgen dat wijn zo perfect mogelijk bewaard blijft en optimaal kan worden genoten.


Het rapport van het 2e kwartaal 2016 kan worden gedownload via de AkzoNobel Report iPad app http://bit.ly/obljrf of online worden gelezen op www.akzonobel.com/quarterlyresults.

* ROS% is EBIT gedeeld door omzet

Voortschrijdend gemiddelde ROI% is 12 maanden EBIT gedeeld door 12 maanden gemiddeld geïnvesteerd vermogen

copy of which can be found on our website www.akzonobel.com

tijd 09.24
AKZO EUR 57,81 -1,72 vol. 238.000







Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL