Corporate Express nader bekeken.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 19/12/2007 12:36
Het koers drama lijkt niet ten einde te komen, is dat wel terecht? Wat was de ondersteuning, zoals analisten het willen doen geloven, alleen maar een overname? Die zou de koers van Corporate Express hoog hebben gehouden en daar geloven wij (red. XEA.nl) niet in.
De cijfers en vooral de laatste van Corporate Express hebben we eens tegen het licht gehouden, waren onder de leiding van de ex CEO Frans Koffrie nog tot stand gekomen. Deed hij het slecht?, de markt vond van wel en bij vertrek zou de koers wel herstellen. Dat deed ie niet en toen kwam het verhaal over de ondersteuning van de koers door een mogelijke overname en die viel weg toen de nieuwe CEO Peter Ventress zei, wij gaan zelfstandig verder.
Zal hij het achterste van z'n tong hebben laten zien?
Natuurlijk niet, hij was er pas en moest nog op z'n stoel gaan zitten!

Hier de cijfers
AMSTERDAM - 6-11-2007
Strategische initiatieven en organisatorische veranderingen worden geïmplementeerd om de onderneming te veranderen
Netto-omzet stijgt bij gelijke koersen met 7% naar EUR 1.575 miljoen
Autonome groei 2% exclusief ASAP;-1% Noord-Amerika; Europa +7%
Nettoresultaat EUR 16,2 miljoen (Kw3 2006 EUR 32,3 miljoen)
Implementatie van strategische initiatieven is gaande
FINANCIËLE KERNCIJFERS
Bedragen in miljoenen euro KW3 2007 KW3 2006 D in EUR D bij gelijke koersen
Netto-omzet 1.574,7 1.520,7 3,6% 7,3%
Brutobijdrage 461,3 448,5 2,8% 6,2%
Bedrijfsresultaat (EBIT) 43,3 63,6 (31,9%) (31,4%)
Nettoresultaat 16,2 32,3
Nettoresultaat per gewoon aandeel (in Euro) 0,09 0,18

Wat gaat er allemaal gebeuren?
De afgelopen weken hebben wij ( CEO Ventress) veel energie gestoken in ‘roadshows’ om onze strategische initiatieven uit te leggen aan onze aandeelhouders, werknemers en klanten. Het doet me genoegen om te kunnen meedelen dat men openstond voor onze benadering ‘Focus. Execute. Deliver.’.

De komende maanden zullen wij de aangekondigde organisatorische veranderingen verder verwezenlijken, de belangrijkste ondersteunende functies centraliseren en de marketing- en sales-groepen een nieuwe richting geven. In de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zijn we al begonnen met ‘sales excellence’-programma’s. Deze hebben tot doel ons aandeel in de bestedingen van grote klanten te vergroten en het ondersteunen van onze benadering om te groeien in het MKB-segment.

Uiteraard kunnen we niet onmiddellijk resultaat verwachten van deze vier strategische prioriteiten maar zoals eerder aangegeven verwachten we in de loop van het jaar 2008 operationele verbeteringen te zien.

Ik heb er alle vertrouwen in dat vanaf het moment dat we de nieuwe organisatiestructuur en onze strategische prioriteiten hebben geïmplementeerd Corporate Express goed gepositioneerd is om te groeien.’
FOCUS. EXECUTE. DELIVER'.

Aan het eind van het derde kwartaal maakten wij de uitkomst bekend van onze strategische oriëntatie. Corporate Express is goed gepositioneerd in een attractieve, mondiale markt. Wel zullen we onze operationele uitvoering en performance drastisch moeten verbeteren. Het management implementeert daarom een reeks strategische initiatieven en organisatorische veranderingen.
Corporate Express heeft vier strategische prioriteiten gekozen die moeten leiden tot een winstgevende groei.

Vergroten aandeel in bestedingen bij grote klanten;
Verbeteren van assortiment;
Groeien van MKB-segment;
Versterken van geografische dekking.

Na de succesvolle implementatie in onze Amerikaanse bedrijfsonderdelen, worden technologieën zoals Pick-to-Voice nu ook bij de Europese en Australische activiteiten toegepast. Hieruit blijkt het voordeel om een wereldwijde speler te zijn.

Logistiek is één van de sterkste punten van Corporate Express. Wij blijven investeren in nieuwe technologieën en in capaciteit om de kwaliteit en efficiency van onze activiteiten te bevorderen en onze capaciteit beter te benutten.

In de Verenigde Staten hebben wij momenteel 25 distributiecentra, ondersteund door een uitgebreide vloot geleaste vrachtwagens, waardoor bestellingen binnen een dag kunnen worden geleverd. Wij liggen op schema met de samenvoeging van vier distributiecentra naar twee nieuwe, die voor het einde van het jaar moet zijn afgerond. Met 23 centra kunnen alle regio’s en steden optimaal worden bediend.

In Duitsland bouwen we in Waldlaubensheim een nieuw distributiecentrum. De bestaande distributiecentra worden samengevoegd in deze moderne vestiging van 45.000 vierkante meter. We beschikken daar over de bewezen technologieën als Pick-to-Cart en Pick-to-Voice. Naar verwachting leidt de verbeterde efficiency tot een aanzienlijke vermindering van de operationele kosten waardoor een goede basis voor sterke omzetgroei in Duitsland wordt geboden.

In New South Wales, Australië, wordt in de tweede helft van 2008 een modern distributiecentrum van 40.000 vierkante meter geopend. Zes afzonderlijke bestaande vestigingen komen onder één dak. Tot de voordelen behoren kostenbesparingen door consolidatie, verbeterde efficiency en een centrale crossdock-faciliteit voor ons netwerk.

CORPORATE
Het bedrijfsresultaat van “Corporate” bedroeg EUR 6,0 miljoen negatief (Kw3 2006: EUR 0,9 miljoen negatief). Dit is inclusief bedrijfskosten van EUR 10,6 miljoen (Kw3 2006: EUR 5,5 miljoen) voor “Holdings”en de netto-financieringsopbrengst van toegezegde pensioenregelingen met betrekking tot niet-actieve leden. De stijging van ‘Holdings’ is voornamelijk toe te schrijven aan kosten verband houdende met de strategische oriëntatie.

Een nettobijdrage van EUR 4,6 miljoen, in overeenstemming met het derde kwartaal van vorig jaar is opgenomen voor het verwachte rendement op de beleggingen van het pensioenplan en de interest op de pensioenverplichtingen. Per eind september bedroeg de dekkingsgraad van het Nederlandse pensioenfonds 155%.

Voor 2007 verwachten we een nettobijdrage van ongeveer EUR 13 miljoen uit het verwachte rendement op de beleggingen van het pensioenplan en de interest op de pensioenverplichtingen en het accounting effect tengevolge van de classificatie van een beschikbaarpremieplan als toegezegde pensioenregeling. De bedrijfskosten voor “Holdings” zullen ongeveer EUR 33 miljoen bedragen.

SPECIALE POSTEN
In het derde kwartaal bedroegen speciale posten in het operationele resultaat EUR 13,6 miljoen. EUR 3,4 miljoen houdt verband met een voorziening voor de geplande consolidatie van ons Duitse distributienetwerk. EUR 10,2 miljoen heeft betrekking op de eerder aangekondigde kostenreducties op het Amerikaanse hoofdkantoor. In de komende kwartalen verwachten we nog circa EUR 5 miljoen aan additionele speciale posten te boeken met betrekking tot de consolidatie van het Duitse distributienetwerk (grotendeels een voorziening voor resterende leaseverplichtingen) en, zoals eerder aangekondigd, nog eens EUR 5 miljoen voor Noord-Amerika. Overige Financiële Resultaten bevat een boekwinst van EUR 11,0 miljoen op de verkoop van Veenman Duitsland.

AFSCHRIJVINGEN MATERIËLE EN IMMATERIËLE VASTE ACTIVA EN INVESTERINGEN
In het derde kwartaal bedroegen de afschrijvingen op materiële vaste activa en software EUR 22,4 miljoen, afschrijvingen op overige immateriële vaste activa bedroegen EUR 3,3 miljoen en de netto-investeringen bedroegen EUR 13,9 miljoen.

Voor geheel 2007 zullen de investeringen naar verwachting ongeveer EUR 85 miljoen bedragen (2006: EUR 78,5 miljoen) en zullen de afschrijvingen rond EUR 90 miljoen bedragen (2006: EUR 93,9 miljoen). De afschrijvingen op overige immateriële vaste activa zullen naar verwachting EUR 12 miljoen bedragen (2006: EUR 5,2 miljoen).

BELASTINGEN
In het derde kwartaal bedroegen de belastingen EUR 1,2 miljoen (Kw3 2006: EUR 4,9 miljoen). Het belastingeffect op de speciale posten bedroeg EUR 4,1 miljoen positief. De onderliggende belastingen bedroegen EUR 5,0 miljoen, exclusief fair value-aanpassingen, speciale posten, afschrijvingen overige immateriële activa en dividend op Preferente Aandelen A, leidend tot een effectieve belastingdruk van 14,1%. De derde kwartaal belastingbetalingen bedroegen EUR 3,1 miljoen.

Voor het gehele jaar 2007 worden de belastinguitgaven geschat op ongeveer EUR 35 miljoen (2006: EUR 32,3 miljoen). De effectieve belastingdruk exclusief fair value-aanpassingen, speciale posten, afschrijvingen overig immateriële activa en dividend op Preferente Aandelen A, zal naar verwachting uitkomen rond 15% voor 2007 en op ongeveer 20-25% voor de middellangetermijn.

KASSTROOM EN RENDEMENT OP GEÏNVESTEERD VERMOGEN (ROCE)
De kasstroom uit operationele activiteiten bedroeg in het derde kwartaal EUR 154,6 miljoen. Over de laatste 12 maanden bedroeg de kasstroom uit operationele activiteiten EUR 380,0 miljoen. Het gemiddelde werkkapitaal als percentage van de omzet (voortschrijdend gemiddeld over 4 kwartalen) staat dit kwartaal op 9,9% (Kw2 2007: 9,7%). Het rendement op geïnvesteerd vermogen (vóór goodwill en speciale posten) bedroeg 26,3% (Kw3 2006: 30,1%). Inclusief goodwill en speciale posten was dit 7,1% (Kw3 2006: 10,7%).

NETTO-RENTEDRAGENDE SCHULD, FINANCIËLE KOSTEN EN FAIR VALUE-AANPASSINGEN
De netto rentedragende schuld is afgenomen tot EUR 1.361 miljoen per eind september 2007 in vergelijking tot EUR 1.456 miljoen op 30 juni 2007. Door het translatie-effect als gevolg van de waardevermindering van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de Euro daalde de netto-rentedragende schuld met EUR 38 miljoen in het derde kwartaal. De leverage-ratio (netto-rentedragende schuld exclusief Preferente Aandelen A en gekapitaliseerde financieringskosten gedeeld door EBITDA) was 3,6 keer tegenover 3,7 keer in het voorgaande kwartaal.

In het derde kwartaal bedroegen de netto-financieringskosten EUR 32,6 miljoen (Kw3 2006: EUR 21,5 miljoen). Van deze kosten was EUR 2,8 miljoen gerelateerd aan het dividend op Preferente Aandelen A. De cash interest bedroeg EUR 22,1 miljoen (Kw3 2006: EUR 17,8 miljoen) en de non-cash interest bedroeg EUR 2,5 miljoen (Kw3 2006: EUR 2,8 miljoen).

Wij voorzien voor het hele jaar 2007 cash interestkosten (inclusief het dividend op Preferente Aandelen A) van ongeveer EUR 95 miljoen (2006: EUR 81,6 miljoen). De totale impact van de fair value-aanpassingen, na aftrek van de belastingen, bedroeg in dit kwartaal EUR 5,4 miljoen negatief (Kw3 2006: EUR 1,7 miljoen positief).

Per 12 november j.l. is,
ASAP Software is verkocht voor USD 340 miljoen. Zo’n USD 300 miljoen van de opbrengst wordt aangewend om schulden af te betalen, voornamelijk in dollars luidend. De boekwinst van circa EUR 70 miljoen wordt verantwoord in de vierdekwartaalresultaten onder Overige Financiële Resultaten.
De schulden zullen dus afnemen door de afboeking van de ontvangst gelden Dell Inc.
Positief vinden wij en daarmee ook de rente lasten.

Indien de USA dollar in 2008 wel verder gaat dalen zal dat positief uitwerken op de resultaten van Corporate Express. Wij hebben ook al eens een vraag in de richting rapportage EURO USA$ gesteld.
Het antwoord was toen, daar zijn wij nog niet aan toe.
Misschien nu wel (red. XEA.nl)

Totaal is over de eerste 9 maanden de WPA 40 ct en dat was in 2006 55 ct
Het 4e kw. 2006 kwam daar 27 cent bij. Laten wij (red.) nu uitgaan van 15 cnet. Totaal 55 wpa en dan zit je met de koers van EUR 4,94 (huidige) op een KW van ca. 9
Daar kan bij een vermindering van de schulden en herstel USA dollar volgend jaar een verbetering in komen.
Daarom zien wij een bodem in de koers en als er toch nog een overname komt?
Dan weet je het maar nooit.

Aanvulling om 16.58
Wie zitten er in Corporate Express werd ons gevraagd, te zien in het Reg AFM.
Maar hier onder ook
per 1. nov. 2006 ING met 13,86%
per 1. nov. 2006 Fortis Utrecht 7,99%
per 1. nov. 2006 Kempen Capital Management N.V.6,77% belang en stemrecht 2,22%
per 1. nov. 2006 Stichting Administratiekantoor van preferente aandelen Buhrmann met 22,76%
per 27 april 2007 (pas gemeld) AllianceBernstein Corporation 9,43% belang en 5,42% stemrecht.
per 7 juni 2007 Centaurus Capital Ltd o,00% belang en 5,02% stemrecht.
per 17 juli 2007 Deutsche Bank AG 3,39%, die hadden per 12 juli 2007 5,39% en dat verschil kan doorgeschoven zijn.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL