CSM, kijk op Corbion door Zoef, was daar aanwezig

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 19/06/2013 09:20
Corbion heeft twee onderscheiden activiteiten: biobased foor ingredients en biochemicals. Echter met een gemeenschappelijke basis: de fermentatie van suikers. In het verleden waren beide activiteiten behoorlijk gescheiden, waarbij Caravan zich voornamelijk richtte op de bakery markt in de USA en Purac zich meer op de vlees en plastic (PLA) richtte. Caravan is daarbij altijd uitgegaan van hetgeen er beschikbaar was en heeft op basis daarvan producten ontwikkeld voor de bakery markt. Purac heeft veel meer eigen basisresearch gedaan en op basis van hun vindingen producten ontwikkeld.

De omzet in Amerika van de combinatie is met 65% veel meer dan ik vooraf had verondersteld.
Biobased foodingredients opereert in een veel meer volwassen markt met een beperkte groeisnelheid van 3% per jaar maar met een mooie marge van 18%. De uitdaging hier ligt in de internationalisatie van de voormalige Caravanactiviteiten die louter in de USA plaatsvonden. Corbion is in de bakkerij ingrediënten industrie de leider in USA. Dat zal deels gebeuren omdat hun afnemers internationaal gaan: Starbucks, Bimbo etc en anderszijds doordat Corbion zelf activiteiten in den vreemde gaat ontplooien. Amerikanen en internationalisatie is niet de voorkeurscombinatie waarin ik denk. maar Corbion is natuurlijk meer dan alleen maar USA. Een van de afnemers van Corbion zal natuurlijk ook de nu te verkopen activiteiten van bakery zijn.

Biobased materials staat nog maar aan de vooravond van een stromachtige ontwikkeling. In de posterpresentaties werd ons een kijkje in de keuken gegevn van projecten die nog in ontwikkeling waren en waar pas na 2016 echt omzet uit zal komen. dat geldt dan weer niet voor de partnership met Cargill (Aloapur) , waar de onlangs gesloten partnership met Cargill over gaat. Cargill had de voorstellen van Corbion al een jaar getest en in orde bevonden. het product van Corbion is gebaseerd op een product dat caravan al jaren maakte voor de bakkery industrie en verder uitontwikkeld bij Purac. het middel zorgt ervoor dat kippen ( maar later ook andere dieren) sneller en gezonder kunnen groeien en voorkomt dat preventief antibiotica worden toegevoegd. Veelvuldig antibiotica toedienen leidt tot resistentie en wordt ontraden; wellicht zelfs op termijn verboden bij wet.
cargill en Corbion gaan samen voor dit product de markt op.
Ook het biomateriaal dat zelf oplost nadat he tin het lichaam zijn functie heeft vervuld heeft nu al omzet. De afname van polymeren is klein in volume maar hoog in marge.
Het aantal mogelijkheden voor biobased chemicals is hoog. Corbion zal keuzes moeten maken welke toepassingen wel en welke niet zullen worden ontwikkeld.

De situatie bij Corbion nu doet mij denken aan die bij kendrion vijf jaar geleden. Ook daar had het conglomeraat in de loop van de jaren alles verkocht en alleen het veelbelovende electromagnetisme overgehouden. Nu na vijf jaar is de omzet gegroeid van 140 miljoen naar 400 miljoen en is Kendrion de absolute leider in de wereld. Zoiets acht ik ook voor Corbion mogelijk. twee tot nu toe ondergeschoven kindjes worden samengevoegd en in het volle daglicht geplaatst. Corbion zal het als ontwikkelaar moeten hebben van partnerships en daarbij is een helder profiel en een eenduidige focus van doorslaggevend belang.

Als deze dag mij één ding heeft duidelijk gemaakt: de potentie van Corbion is veel groter dan zou kunnen worden afgeleid uit de positie die Caravan en Purac vroeger binnen het concern CSM innamen.

door Zoef.

nagekomen reactie bij XEA.nl
CSM- Corbion
Daar kregen wij zojuist te horen dat het extra dividend van EUR 0,70 contant is, maar Corbion handhaaft wel de keuze mogelijkheid van dividend in haar nieuwe strategie voor Corbion.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL