Derde kwartaalcijfers 2015 Oranjewoud N.V.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 16/11/2015 17:41
Forse verbetering operationeel resultaat en netto winst
◾Bedrijfsopbrengsten in Q3 fractioneel gestegen naar € 684,4 miljoen (2014: € 677,7 miljoen); eerste 9 maanden fractioneel gedaald naar € 1.603,6 miljoen (2014: € 1.610,9 miljoen)
◾Ebitda in Q3 fors verbeterd naar € 36,6 miljoen (2014: € 21,7 miljoen), een verbetering van 68%
◾Ebitda eerste 9 maanden aanzienlijk gegroeid naar € 60,1 miljoen (2014: 44,9 miljoen), een groei van 34%
◾Netto winst eerste 9 maanden € 16,5 miljoen (2014: € 2,7 miljoen)
◾Orderportefeuille gegroeid tot € 3,2 miljard (2014: € 3,1 miljard), een toename van 2%
◾Solvabiliteit licht gedaald ten opzichte van ultimo 2014 door seizoensgebonden balansverlenging (onderhanden projecten)
◾Geen prognose voor geheel 2015

Hier kan dividend uit zoals wij vandaag al schreven.

Algemeen
Oranjewoud N.V., topholding van Strukton Groep en Antea Group, is een beursgenoteerde onderneming, waarin nationaal en internationaal opererende bedrijven zijn ondergebracht. De tot Oranjewoud N.V. behorende ondernemingen verrichten activiteiten op het gebied van civiele infrastructuur, railsystemen, techniek en gebouwen, milieu, ruimtelijke ontwikkeling, water en recreatie. Hierbij wordt het gehele traject van studie, advies, ontwerp, planvoorbereiding en directievoering tot realisatie, beheer en exploitatie verzorgd.

Oranjewoud N.V. (Oranjewoud) is een toonaangevend partner bij het ontwikkelen en toepassen van duurzame en integrale oplossingen voor alle facetten van onze leefomgeving, waarin we wonen, werken, recreëren en reizen.
Oranjewoud N.V. heeft voor de middellange termijn vier strategische groeisectoren gedefinieerd. Dit zijn Infrastructuur, Milieu, Ruimtelijke Ontwikkeling en Water.


De markt
Oranjewoud N.V. richt haar activiteiten op vijf segmenten.

In het segment Advies- en ingenieursdiensten (Europa, Verenigde Staten, Colombia en India) zijn de bedrijfsopbrengsten in het derde kwartaal 2015 licht gedaald ten opzichte van het derde kwartaal van 2014. Deze daling wordt veroorzaakt door Colombia. In Colombia zijn als gevolg van de ontwikkeling van de olieprijs de orderportefeuille en de orderintake fors gedaald. De capaciteit is fors gereduceerd, hetgeen leidde tot een fors lagere omzet. De met de afbouw van de capaciteit gepaard gaande kostenreductie was onvoldoende om het resultaat op peil te houden. Ook in de Verenigde Staten zijn de gevolgen van de lage olieprijs zichtbaar. In Frankrijk en Nederland zijn de marktomstandigheden voor advies- en ingenieursbureaus onverminderd uitdagend.

Het ebitda resultaat is in het derde kwartaal van 2015 lager dan in de vergelijkbare periode van 2014. Dit met name in Colombia en de Verenigde Staten. De afname van de orderportefeuille is zichtbaar in alle landen behalve België. De afname in het aantal medewerkers is er vooral in Colombia, maar ook in de Verenigde Staten.

Bij het segment Railsystemen is de omzet lager dan in de vergelijkbare periode van 2014. Dit wordt in belangrijke mate veroorzaakt door een lager activiteitenniveau in de Nederlandse markt, dat deels wordt gecompenseerd door een substantiële groei van de activiteiten in Scandinavië. Het ebitda resultaat is hoger dan in de vergelijkbare periode van vorig jaar. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door een hogere winstgevendheid in Scandinavië en Italië. Daarnaast werd het resultaat in 2014 negatief beïnvloed door reorganisatiekosten in Nederland en integratiekosten die betrekking hadden op de overgenomen railactiviteiten van Balfour Beatty in Scandinavië.


Het segment Civiele infrastructuur heeft een hogere omzet dan in 2014. Deze toename wordt veroorzaakt door de productie in 2015 van het metroproject in Riyad. In de Nederlandse markt is de productie afgenomen. Dit wordt veroorzaakt door een lagere productie op het A15-project. Daarnaast is de afname van het activiteitenniveau in lijn met de strategie om het risicoprofiel van de onderneming te verlagen en de nadruk te leggen op projecten van beperktere omvang. De stijging van het ebitda resultaat wordt eveneens voornamelijk veroorzaakt door het metroproject in Riyad. Deze stijging wordt gedeeltelijk gedempt door hogere reorganisatiekosten in Nederland. De marktomstandigheden in Nederland blijven onveranderd moeilijk en hebben aanpassingen aan de organisatie noodzakelijk gemaakt.


De toename van de bedrijfsopbrengsten in het segment Techniek en Gebouwen wordt veroorzaakt door hogere productie op regioprojecten en ook op de grotere projecten. Het hogere ebitda resultaat wordt voornamelijk veroorzaakt door betere resultaten in de regioprojecten.


De bedrijfsopbrengsten in het segment Overig, bestaande uit Sport, Detachering en Overig, zijn duidelijk lager dan in het derde kwartaal van 2014, voornamelijk bij Detachering. De ebitda verbeterde bij Sport. De orderportefeuille groeide eveneens bij Sport. Het aantal medewerkers daalde bij Detachering.


Balans en kasstromen
De solvabiliteit ultimo het derde kwartaal 2015 is 13,5%. Ultimo 2014 was de solvabiliteit 14,1%. De kasstromen en de kaspositie zijn in lijn met de verwachtingen.


Financiering
Bankconvenanten
Op 12 mei 2015 is een herfinancieringsarrangement overeengekomen met de Strukton banken. Per die datum is een waiver ontvangen voor alle belangrijke non compliances uit de leningdocumentatie.


De convenanten voor 2015 zijn:
vastgesteld minimum ebitda voor de Credit Base (de Nederlandse Strukton bedrijven) en de gehele Strukton Groep (exclusief het metroproject in Riyad), met een maximale afwijking van 20%; en
minimum liquiditeit convenant, met op het rapportagemoment een liquiditeitsoverschot van ten minste 5 miljoen euro.

Oranjewoud N.V. is per 30 september 2015 compliant ten aanzien van de met de banken overeengekomen convenanten. Dit geldt voor alle convenanten binnen de Groep.

Vooruitzichten
Het bestuur van Oranjewoud N.V. doet geen uitspraak over omzet en resultaat voor het gehele jaar 2015.

zie voor cijfers op
http://www.oranjewoudnv.nl/pers/derde-kwartaalcijfers-2015-oranjewoud-nv

Vermogen 30-09-2015 31-12-2014 mutatie %
Bedragen x € 1 mln.
Eigen Vermogen (EV) 231,3 206,5 24,8 12,0%
Totaal Vermogen (TV)*) 1.713,3 1.467,3 246,0 16,8%
EV/TV 13,5% 14,1% -0,6% -4,1%

reactie XEA.nl
*) Het EV totaal stijgt met ruim 235 miljoen, opvallend.

Aantal uitstaande aandelen met stemrecht (A + B aandelen): 58.733.435

tijd 09.02 d.d. 17 nov.
Oranjewoud EUR 5,10 +15ct vol. 4.150

wat als de claims op Rijkswaterstaat van ca. EUR 330 miljoen behandeld gaat worden?
Het aandeel komt niet van z'n plaats af door systeemhandel. Daar moet een reden voor zijn. Een goedkoop vertrek van de beurs af en Antea en Strukton ervoor terug op de beurs? Allemaal opties, maar dat er wat "broeit" is wel duidelijk.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL