Corbion/Purac neemt de bioplastics van BIRD over “Ik ben nu ondernemer binnen een onderneming”

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 18/05/2014 10:03
Ter herinnering
Op de 18e verdieping van de Rotterdam Science Tower heb je een fabuleus uitzicht over de skyline van Rotterdam. Tot voor kort was Marc Lankveld hier als directeur van BIRD Engineering en BIRD Recruitment vaak te vinden. Tegenwoordig werkt hij voornamelijk vanuit Gorinchem: "In maart is BIRD Engineering overgenomen door CSM/Purac (nu Corbion) en ben ik meeverhuisd. Daarmee sloot ik een intensieve periode af. Zo'n overname door een beursgenoteerd bedrijf kan niet zonder goede begeleiding."

De lijst met voormalige werkgevers van Marc Lankveld is indrukwekkend en omvat onder meer Cebeco-Handelsraad, CAP Gemini en DSM Zwitserland. In 2009 werd hij CEO van BIRD: "BIRD bestond al sinds 1989 en deed contract research en recruitment voor bijvoorbeeld de biotech industrie. In 2008 ging de directeur met pensioen en waren er twee opties: stoppen of iemand zoeken die gek genoeg was om het bedrijf over te nemen." Marc liet zich door een aantal experts adviseren en die waren unaniem in hun advies: niet doen! "Er was slechts één klant en de recruitment tak was op sterven na dood. Ik dacht: het kan alleen maar beter. Ik ben wel eerst naar Boston gevlogen voor een gesprek met de enige klant op dat moment. Met dat jaarcontract op zak had ik in elk geval een basis. Toen die binnen was, zei ik ja, tegen alle adviezen in."

Academisch
Marc ging voortvarend aan de slag: "BIRD is ontstaan als start-up vanuit de TU Delft en was een sterk academische club. Een professionaliseringsslag was hard nodig. Facturen gingen voortaan gestructureerd en op tijd de deur uit, we maakten prognosesen budgetten om beter te kunnen sturen. Ruitenburg ondersteunde ons daarbij, ook bij het aanvragen van leningen bijvoorbeeld. De relatie werd daarmee steeds hechter."

Op enig moment wekte een onderzoek naar een bepaald type bioplastic de interesse van BIRD: "Er was geen partij die het onderzoek verder wilde financieren, en dus gingen we aan de slag voor eigen rekening en risico. Dit type bioplastic is een groen en duurzaam alternatief voor synthetisch plastic (PET). Bovendien is het goedkoper èn helpt het om voedsel langer vers te houden. De toepassingen zijn legio: plastic flesjes en bekers, maar ook folies, verpakkingsmaterialen en kleding."

Patent
In 2011 begonnen de eerste gesprekken over een mogelijke joint venture: "Purac is al jarenlang actief in biobased chemicals en was geïnteresseerd in samenwerking, met name ook door het patent dat wij op onze bioplastic ontwikkeling hebben verkregen. Toen de derde partij waarmee we in gesprek waren afhaakte, raakten de gesprekken in een stroomversnelling. In december 2012 gaf Purac aan de voorkeur te geven aan een volledige overname en in maart 2013 was die overname een feit."

Voor het zover was, moest er nog wel het één en ander gebeuren. "Allereerst moest BIRD Recruitment worden afgesplitst van BIRD Engineering. Purac wilde namelijk niet de recruitment tak overnemen. Dat hele proces heeft Ruitenburg begeleid: het splitsen van de boekhouding, het opstellen van de splitsingbalans en overeenkomsten, precies wat ik nodig had. Ook het fiscale deel hebben zij voor mij afgehandeld."

Prijsbepaling
En dan was er nog het onderhandelingsproces zelf: "De waardering van het patent was een belangrijk onderdeel voor de prijsbepaling. Dat is altijd een lastige, want je moet dan NU een prijs bepalen voor wat iets in de toekomst waard is. Gelukkig hadden we die waardebepaling voor een deel al gedaan tijdens de gespekken over de joint venture. Daarna volgde de due diligence. Zit je ineens aan tafel met zeven advocaten van Purac! Snel schakelen is dan essentieel. Dat hebben ze bij Ruitenburg echt prima opgepakt." Marc heeft nog wel even na moeten denken over zijn eigen beslissing om met BIRD mee te gaan naar Purac: "Het ondernemen beviel me wel. In een grote organisatie is dat toch anders. Purac is een prima bedrijf en ik had er alle vertrouwen in dat de zeven mensen die meegingen op een goeie plek terechtkwamen, maar voor mezelf vond ik het toch een lastige keuze: ging ik mee of bleef ik bij BIRD Recruitment? Purac zag graag dat ik meekwam, dus uiteindelijk heb ik ja gezegd. Ik ben bij Purac verantwoordelijk voor de business als geheel, dus in feite ben ik ondernemer binnen een onderneming. Het heeft zeker ook voordelen. Veel zaken zijn nu geregeld. Als ondernemer moet je alles zelf doen, het voelt wat relaxter nu."

Op de vraag wanneer we de eerste BIRD bioplastics op de markt kunnen verwachten kan en mag Marc niet veel zeggen: "Heel concreet kan ik daar geen uitspraken over doen, maar het zou zo maar kunnen dat we in 2014 een mooie persaankondiging kunnen doen."


reactie XEA.nl
In de AVA van 12 mei j.l. hebben wij gevraagd naar de patenten?octrooien van Corbion.
Zij hadden er enkele honderden. Die staan voor niets op de balans. Daar kunnen straks gevecht losbranden.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL