Zonder een levendige bio-economie mislukt het bestrijden van klimaatverandering en worden doelstellingen voor het verduurzamen van de wereld niet gehaald.
Dat is de belangrijkste conclusie van het BioPanel, een groep van biobased experts die hun krachten bundelden tijdens een workshop van het Lorentz Center in Leiden. Daar bespraken zij vorige week de toekomst van de biobased economie.
Patricia Osseweijer nam het initiatief tot de expert meeting. Zij is hoogleraar Biotechnologie en Samenleving aan de TU Delft, manager van BE-Basic en heeft een eredoctoraat bij het Netherlands Institute for Advances Study (NIAS). ‘We zitten gevangen in een fossiele samenleving’, zegt ze. ‘Het is onverantwoord om verslaafd te blijven aan fossiele grondstoffen, terwijl hernieuwbare alternatieven zo veel voordelen kunnen bieden. We hebben dringend behoefte aan krachtig leiderschap om de verschuiving te laten plaatsvinden.’
Samenwerken
Het Lorentz BioPanel is opgericht om de transitie naar een duurzame bio-economie te versnellen. De visie van de deelnemende experts is gebaseerd op inzichten die onder meer volgen uit de recente COP21-klimaatconferentie van de VN: ‘De mensheid moet samenwerken met de natuur om voedsel, brandstoffen en materialen te produceren uit planten en restafval. De overgang van een fossiele economie naar een dergelijke bio-economie is noodzakelijk om de belangrijkste doelstellingen te kunnen bereiken als het gaat om klimaatverandering, wereldwijde sociale en economische ontwikkeling, duurzame landbouw, een schone omgeving en voedselzekerheid.’
De transitie wordt bemoeilijkt door de huidige lage olieprijs. Desondanks is nú ingrijpen noodzakelijk, vindt het BioPanel. Achteroverleunen brengt op termijn veel hogere kosten met zich mee.
|