DSM: Sterke volumegroei (6%), ondersteund door gunstige onderliggende marktomstandigheden

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 27/04/2007 08:19
Omzet 4% hoger dan in Q1 2006.
Bedrijfsresultaat uit doorlopende activiteiten 7% lager dan in Q1 2006, significant beïnvloed door valutakoersen.
Programma inkoop eigen aandelen per vandaag hervat (resterend bedrag EUR 508 miljoen).
Verwachting: bedrijfsresultaat 2007 naar verwachting EUR 760 miljoen +/- 5%.

Peter Elverding, voorzitter van de Raad van Bestuur, gaf het volgende commentaar op de resultaten: 'De resultaten over het eerste kwartaal van 2007 liggen iets boven onze verwachtingen, ondersteund door gunstige onderliggende marktomstandigheden. DSM heeft een goede uitgangspositie om de strategische doelstellingen van Vision 2010 te halen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat mijn opvolger, Feike Sijbesma, die mijn taken per 1 mei 2007 overneemt, goed is voorbereid om samen met zijn nieuwe internationale team de uitdagingen op te pakken die wij op weg naar 2010 en ook daarna zullen tegenkomen. Ik wens hun alle succes toe. Tevens wil ik van deze gelegenheid gebruikmaken om u allen te bedanken voor het vertrouwen in en de steun voor onze onderneming tijdens de periode waarin ik bestuursvoorzitter was.'

in EUR miljoen eerste kwartaal
2007 2006 +/-
Doorlopende activiteiten:
Netto-omzet 2.146 2.061 4%

Bedrijfsresultaat plus afschrijvingen (EBITDA) 295 314 -6%

Bedrijfsresultaat (EBIT) 192 206 -7%
- Nutrition 61 82 -26%
- Pharma 10 15 -33%
- Performance Materials 84 84 0%
- Industrial Chemicals 50 40 25%
- Other activities -13 -15
Totaal DSM:
Netto-omzet 2.146 2.068 4%
Bedrijfsresultaat (EBIT) 192 205 -6%
Nettowinst voor bijzondere posten 128 140 -9%
Nettoresultaat bijzondere posten - 21
Nettowinst 128 161 -20%
Waar in dit bericht wordt gesproken over:
bedrijfsresultaat (plus afschrijvingen) wordt bedoeld bedrijfsresultaat (plus afschrijvingen) voor bijzondere posten;
nettowinst wordt bedoeld nettowinst toekomend aan aandeelhouders van Koninklijke DSM N.V.

Voortgang DSM-strategie Vision 2010
DSM's strategieprogramma Vision 2010 - Building on Strengths richt zich op versnelde winstgevende en innovatieve groei van de specialty-activiteiten van de onderneming. Het algehele doel is sterke waardecreatie, te bereiken door middel van drie belangrijke speerpunten.

Marktgedreven groei en innovatie
In het eerste kwartaal resulteerden DSM's initiatieven op het gebied van innovatie in de introductie van nieuwe producten, nieuwe toepassingen van bestaande producten of significante uitbreiding in recent geïntroduceerde producten. Voorbeelden:

De introductie van nieuwe consumentenproducten met Fabuless(TM) ingrediënt voor gewichtsregulerende producten) in Duitsland en Scandinavië

De introductie van nieuwe producten met PeptoPro® (voor sneller herstel na sportinspanning en beter uithoudingsvermogen) op de Amerikaanse markt

De introductie van CakeZyme(TM) (zorgt voor een betere kwaliteit en lagere productiekosten van producten in de gebaksindustrie)

De introductie van CaroCare® (een innovatieve vorm van natuurlijk bètacaroteen)

Nieuwe toepassingen van Dyneema® voor bijvoorbeeld offshore viskwekerijen, de marine (vlamwerende ballistische bescherming) en de zeilindustrie

Nieuwe producten voor vloercoatings en industriële houtcoatings, ter verbetering van de weerstand tegen chemicaliën en de slijtweerstand

Harsen voor 's werelds grootste brug op basis van koolstofcomposiet

Vijf nieuwe licentie-overeenkomsten voor PER.C6®, die de aanhoudende belangstelling voor dit biofarmaceutische productieplatform laten zien.


Venturing-investeringen zijn gedaan in Harland Medical Systems, Inc., Sherbrook Health and Wellness Capital Fund en Emerald Sustainability Fund. Daarnaast nam DSM Pamako Engineering AG (Zwitserland) over als aanvulling op de bestaande activiteiten voor Dyneema® vezel en Dyneema® UD (UniDirectional kogelwerende platen) en verder werd Fontanals Composites, S.A. (Spanje) overgenomen ter versterking van de bestaande positie van DSM Composite Resins op het gebied van distributie.

Uitbreiding in opkomende economieën
Met betrekking tot China kondigde DSM in het eerste kwartaal de bouw van een nieuwe DSM China Campus in Shanghai aan. Alle DSM-kantoren in Shanghai en de onderzoekslaboratoria van DSM in China zullen er worden ondergebracht. Wei-Ming Jiang is benoemd tot President DSM China per 1 mei 2007. DSM opende in het eerste kwartaal een nieuwe, uiterst moderne fabriek voor process flavors in China.

Besloten werd om in India een nieuwe compounderingsfabriek te bouwen voor de productie van compounds op basis van de technische kunststoffen Akulon® PA6, Arnite® PBT en PET en Stanyl® PA46.

Verwachting
Zoals in februari is aangegeven, heeft DSM dit jaar te maken met een aantal ontwikkelingen: sterk lagere valutakoersen ten opzichte van de euro, blijvend hoge prijzen voor grondstoffen en energie, het aflopen van enkele aan de overname van Roche Vitamins gerelateerde contracten, grotere inspanningen op het gebied van innovatie en prijsdruk in het meer volwassen segment van de Nutrition-activiteiten.

Voor de meeste van onze activiteiten zijn de marktomstandigheden echter gunstig, getuige de solide volumegroei en de mogelijkheden voor verhoging van de verkoopprijzen in de meeste clusters. Dit wordt ondersteund door capaciteitsuitbreidingen in veel van onze activiteiten die leidende posities innemen.

Op grond van het bovenstaande bevestigt DSM de verwachting dat het bedrijfsresultaat in 2007 naar verwachting lager zal zijn dan in 2006, hoewel op koers met de doelstellingen van Vision 2010. Behoudens onvoorziene ontwikkelingen en op basis van de huidige marktomstandigheden en valutakoersen verwacht DSM dat het bedrijfsresultaat voor het jaar 2007 zal uitkomen op EUR 760 miljoen, met een onzekerheid van plus of min 5%.


Kijk voor meer op ww.DSM.com



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL