DSM realiseert doorbraak met nieuw polymeer PA4T

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 27/09/2007 11:45
Koninklijke DSM N.V. maakt vandaag bekend dat de onderneming een nieuw polymeer heeft ontwikkeld als aanvulling op de bestaande portfolio van hoogwaardige technische thermoplasten. Het nieuwe polymeer, aangeduid als PA4T, is ontwikkeld door DSM Engineering Plastics, de uitvinder van Stanyl® 46 en wereldmarktleider op het gebied van hoogwaardige polyamiden.

Het nieuwe polymeer is een antwoord op markttrends op het gebied van miniaturisatie en convergentie van elektronische apparaten zoals mobiele telefoons en computers. Autofabrikanten kunnen met het nieuwe materiaal verdere gewichtsbesparingen bereiken, die zich vertalen in een lager brandstofverbruik en lagere kosten. PA4T beschikt over een interessante en unieke balans van eigenschappen, zoals dimensiestabiliteit, bestandheid tegen loodvrij solderen, hoge stijfheid en mechanische sterkte bij verhoogde temperaturen, een hoog smeltpunt en uitstekende verwerkbaarheid in termen van vloei en verwerkingsgebied (temperaturen, drukken, etc.).

Nico Gerardu, lid van de Raad van Bestuur van DSM en verantwoordelijk voor het cluster Performance Materials, is trots op de uitvinding: "De introductie van een nieuw polymeer door DSM is heel bijzonder. Polymeren deden hun intrede op de materialenmarkt aan het begin van de twintigste eeuw, rond het jaar waarin DSM werd opgericht. De meeste polymeren die momenteel op de markt zijn, werden tussen de jaren 30 en 60 van de vorige eeuw geïntroduceerd. Na 1980 kwamen er slechts sporadisch nieuwe polymeren bij. PA4T is het eerste nieuwe polymeer in het nieuwe millennium. Dat is een geweldige prestatie van onze onderzoekers en businessexperts en het onderstreept het belang dat we hechten aan innovatie. Deze doorbraak past perfect in de vandaag bekendgemaakte versnelde uitvoering van DSM's strategie Vision 2010 - Building on Strengths, die een sterke focus op Life Sciences en Materials Sciences inhoudt."

DSM voorziet dat PA4T-materialen vanwege hun uitstekende bestandheid tegen loodvrij solderen (surface mount technology) en hun dimensiestabiliteit zeer geschikt zullen zijn voor elektronicatoepassingen zoals connectoren voor geheugenkaarten, CPU-bussen, hittebestendige spoellichamen en connectoren voor de geheugenmodules van notebook computers. In de automobielmarkten verwacht DSM dat het materiaal nieuwe ontwikkelingen onder de motorkap met betrekking tot elektrische systemen, brandstoftoevoer en koeling zal ondersteunen.

DSM heeft voor het nieuwe polymeer octrooiaanvragen ingediend, compounds ontwikkeld en verkennende tests uitgevoerd bij marktleiders voor de verschillende eindtoepassingen. De tot nu toe verkregen resultaten zijn indrukwekkend en DSM bouwt momenteel op de Chemelot-locatie in Sittard-Geleen een fabriek voor marktontwikkeling. De in deze fabriek geproduceerde hoeveelheden polymeer zullen worden gebruikt voor premarketingdoeleinden. De fabriek voor marktontwikkeling komt in het eerste kwartaal van 2008 in bedrijf.

"Dit is een interessante kans voor DSM Engineering Plastics en voor onze klanten, die vooral gefocust zijn op hogere prestaties in hun toepassingen en lagere systeemkosten voor hun eigen klanten. PA4T is een veelbelovende aanvulling op onze portfolio. Deze ontwikkeling ondersteunt groene initiatieven zoals loodvrij solderen en een zuiniger brandstofgebruik. Wij doen er alles aan om dit materiaal, dat aan deze behoeften tegemoet komt, zo snel mogelijk op de markt te brengen en meer toepassingen te ontwikkelen waarin hoogwaardige polyamiden een effectieve rol spelen," is het commentaar van Roelof Westerbeek, Global Business Director High Performance Polyamides bij DSM Engineering Plastics

DSM Engineering Plastics
DSM Engineering Plastics is een businessgroep die deel uitmaakt van het cluster Performance Materials van DSM. De businessgroep behaalde in 2006 een omzet van EUR 1005 miljoen (inclusief de omzet van DSM Dyneema) en heeft wereldwijd circa 1300 werknemers in dienst. DSM Engineering Plastics is een van 's werelds meest vooraanstaande producenten van technische thermoplasten en beschikt over een brede portfolio van hoogwaardige producten, waaronder Stanyl® PA 46 en Akulon® 6 en 66 polyamiden, Arnitel® TPE-E, Arnite® PBT en PET polyesters, Xantar® polycarbonaat en Yparex® extrudeerbare lijmharsen. Deze materialen worden gebruikt in technische onderdelen voor elektrische en elektronische apparatuur en auto's, in barrièrefolie voor verpakkingsdoeleinden en in vele mechanische toepassingen en extrusietoepassingen. Met Stanyl® is de businessgroep wereldmarktleider op het gebied van hittebestendige polyamiden. Akulon®, Arnite®, Arnitel®, Stanyl®, Xantar® en Yparex® zijn geregistreerde handelsmerken van DSM Engineering Plastics. Dyneema® en Dyneema Purity® zijn handelsmerken en toepassingen die eigendom zijn van Koninklijke DSM N.V.





Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL