DSM investeert in 'groene' polymeren uit CO2

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 20/12/2007 08:20
DSM Venturing, het onderdeel van Koninklijke DSM N.V. dat zich bezighoudt met corporate venturing, heeft vandaag bekendgemaakt dat het een investering heeft gedaan in het Amerikaanse bedrijf Novomer Inc. De beide ondernemingen zijn tevens van plan een samenwerkingsovereenkomst te sluiten. Financiële details over de investering worden niet bekendgemaakt.

Novomer ontwikkelt een technologieplatform voor de productie van hoogwaardige materialen, kunststoffen en andere chemische producten uit kooldioxide en andere hernieuwbare grondstoffen. De producten van de onderneming combineren milieuvoordelen met verbeterde materiaalprestaties en zijn geschikt voor een hele reeks toepassingen, van gespuitgiete onderdelen voor de elektronische industrie tot papiercoatings en medische implantaten.

Naast DSM Venturing namen aan deze financieringsronde ook Flagship Ventures en Physic Ventures deel. DSM heeft niet alleen geïnvesteerd in Novomer; de beide ondernemingen zijn tevens van plan een samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen. Zowel de investering als de samenwerkingsovereenkomst zal bijdragen aan de realisatie van DSM's ambities om hoogwaardige polymeren op biologische basis te ontwikkelen die tegemoet komen aan de groeiende behoefte bij klanten aan materialen met verbeterde eigenschappen en milieuvoordelen, dit alles tegen concurrerende kosten.

Bovendien is de samenwerking in lijn met DSM's versterkte focus op het benutten van de synergie tussen de Life Sciences- en Material Sciences-activiteiten van de onderneming. De investering in Novomer is de 8e voor DSM Venturing in 2007. Bij de recente evaluatie van de Vision 2010-strategie maakte DSM bekend dat het budget voor venturing-activiteiten is verhoogd tot EUR 200 miljoen voor de periode tot 2012.

De katalysatortechnologie van Novomer maakt het mogelijk om polymere materialen te vervaardigen uit hernieuwbare grondstoffen, waardoor men minder afhankelijk wordt van fossiele grondstoffen. Het gebruik van grondstoffen zoals kooldioxide en koolmonoxide, in combinatie met de precisie en betrouwbaarheid van de synthetische productieprocessen, zal naar verwachting een kosteneffectieve productie van chemische bouwstenen, polymeren, compounds en formuleringen op biologische basis mogelijk maken.

Babette Pettersen, Vice President New Business Development voor DSM's Performance Materials cluster: "De productietechnologie van Novomer op basis van katalytische synthese biedt DSM in potentie grote mogelijkheden om op basis van onze kennis en kunde op het gebied van zowel Material Sciences als Life Sciences een versnelde ontwikkeling te realiseren van hoogwaardige materialen op biologische basis die aan specifieke eisen voldoen en op een kosteneffectieve wijze kunnen worden geproduceerd. De samenwerking met Novomer biedt DSM een waardevol platform voor het gezamenlijk aanzetten van verdere ontwikkelingen op dit gebied, die breed toepasbaar zullen zijn binnen zowel de bestaande als potentiële nieuwe activiteiten van DSM."

"Onze relatie met DSM Venturing betekent een belangrijke validatie van de Novomer-technologie. Met DSM beschikken we over een vooraanstaande partner in de chemische industrie met zeer belangrijke expertise op het gebied van grootschalige productie en met toegang tot wereldwijde markten", verklaarde Charles Hamilton, directeur van Novomer. "Daarnaast zijn onze beide organisaties sterk gericht op duurzaamheid en innovatieve technologie."

DSM Venturing
DSM Venturing investeert actief in durfkapitaalfondsen en beginnende ondernemingen op het gebied van voeding, farma en hoogwaardige materialen, de strategische groeigebieden van DSM. De missie van DSM Venturing is het verkennen van opkomende markten en technologieën op deze strategische gebieden om de product-portfolio van DSM te verrijken en waarde te creëren. DSM Venturing speelt ook een actieve rol bij het ontwikkelen van verschillende nieuwe businesskansen voor DSM binnen de zogeheten Emerging Business Areas: biomedische producten, witte/industriële biotechnologie, speciale verpakkingen en voeding op maat. Zie voor meer informatie over DSM Venturing www.dsm-venturing.com.

Novomer
Novomer is een nieuwe materialenproducent die pionierend ontwikkelingswerk doet aan een productfamilie bestaande uit hoogwaardige, groene kunststoffen, polymeren en andere chemische producten die tegen lage kosten geproduceerd kunnen worden. Novomer werd in 2004 opgericht door de KensaGroup van Dr. Geoffrey Coates en Dr. Scott Allen, een onderneming die zich bezighoudt met het commercialiseren van technologie. De activiteiten van Novomer concentreren zich rond geavanceerde katalysatoren die ontwikkeld zijn aan de Cornell Universiteit. De baanbrekende technologie van Novomer maakt het mogelijk om kooldioxide en andere hernieuwbare materialen op kosteneffectieve wijze om te zetten in polymeren, kunststoffen en andere chemische producten voor een breed scala aan industriële markten. Novomer is gevestigd in Ithaca in de Amerikaanse staat New York. De activiteiten van de onderneming zijn uitgebreid belicht door de BBC, CNN, Dow Jones, Forbes, the New York Times en WIRED. Meer informatie is te vinden op www.novomer.com.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL