Eerste prijs DSM Science & Technology Awards (South) 2008 naar Duitse onderzoeker Andreas Walther

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 18/06/2008 17:33
De Duitse onderzoeker Andreas Walther heeft de eerste prijs in de DSM Science & Technology Awards (South) 2008 gewonnen. De keuze van de internationale jury onder voorzitterschap van dr. Manfred Eggersdorfer, R&D Director van DSM Nutritional Products, viel op Andreas Walther, die zal gaan promoveren aan de Universiteit van Bayreuth (Duitsland), vanwege zijn promotieondezoek op het gebied van polymere materialen.

Andreas Walther is erin geslaagd nieuwe klassen polymere materialen met ongebruikelijke eigenschappen te ontwikkelen op basis van de zogeheten Janusmicellen. Deze deeltjes, die vernoemd zijn naar de Romeinse god met twee gezichten, worden gekenmerkt door oppervlakken met karakteristieke eigenschappen waardoor specifieke en verschillende interacties met andere materialen mogelijk zijn. Ze vormen een ideale toolbox voor toepassingen van nanotechnologie en de materiaalwetenschap en maken de weg vrij voor de constructie van nieuwe types geavanceerde biochemische sensoren, medicijnafgiftesystemen, apparaten voor opslag en afgifte van meerdere componenten of deeltjes met een hoge oppervlakteactiviteit. In de toekomst kan een groot aantal van de huidige problemen op het gebied van biomedicijnen, materiaalwetenschap en andere disciplines efficiënt worden opgelost met behulp van de materialen die mogelijk worden gemaakt door het onderzoek van Andreas Walther.

Op dinsdag 17 juni ontving Andreas Walther de aan de prijs verbonden trofee en het bijbehorende certificaat uit handen van Stephan Tanda, lid van de Raad van Bestuur van DSM. Als winnaar van de eerste prijs ontvangt hij tevens een geldbedrag van EUR 7.500.

De winnaar van de tweede prijs, Irene Maier van de Universiteit van Wenen (Oostenrijk), ontvangt een geldbedrag van EUR 5.000 voor haar promotieonderzoek naar de ontwikkeling van analysemethoden voor allergenen in voedingsmatrices. De winnaar van de derde prijs, Christoph Dumelin van het Zwitsers Federaal Instituut voor Technologie Zürich (Zwitserland) ontvangt een geldbedrag van EUR 2.500 voor zijn promotieonderzoek naar de ontwikkeling van bindmiddelen voor proteïnes uit DNA-gecodeerde bibliotheken. De overige negen laureaten ontvangen elk een geldbedrag van EUR 1.250.

De DSM Science & Technology Awards maken deel uit van het DSM Innovation Awards Program dat door het DSM Innovation Center wordt gesponsord. De prijzen worden toegekend voor uitmuntend promotieonderzoek door promovendi uit Zwitserland, waar DSM Nutritional Products is gevestigd, en de aangrenzende regio's Oostenrijk, Noordoost-Frankrijk en Zuid-Duitsland.

De prijzen werden uitgereikt in Park Hotel Vitznau in Vitznau (Zwitserland). In zijn toespraak zei de heer Tanda: 'De uitstekende kwaliteit van het door de kandidaten uitgevoerde promotieonderzoek vormt een duidelijk bewijs voor de kracht en het potentieel van de jongere generatie. Deze jonge wetenschappers zullen de weg bereiden voor innovaties die bijdragen aan een gezondere en duurzamere wereld.'

Juryverslag
In haar verslag over de eersteprijswinnaar zegt de jury dat ze onder de indruk is van de uitstekende kwaliteit en grote impact van het door Andreas Walther uitgevoerde onderzoek: "Hij heeft niet alleen de fundamentele bouwstenen gesynthetiseerd maar deze ook geassembleerd tot diverse 1-, 2- en 3-dimensionale structuren, die hij daarna fysisch en functioneel heeft gekarakteriseerd. Op deze wijze heeft hij, op basis van een innovatief nieuw concept, een belangrijke doorbraak bewerkstelligd in een in hoge mate competitief gebied. Volgens de jury kunnen de resultaten van dit onderzoek nuttig blijken voor allerlei toepassingen, bijv. op medisch gebied of bij de ontwikkeling van nieuwe fotovoltaïsche apparaten.

De jury prees de hoge kwaliteit van het werk van alle andere laureaten.

De winnaars van de 1e, 2e en 3e prijs
Andreas Walther verrichtte zijn onderzoek aan het Instituut voor Moleculaire Chemie II van de Universiteit van Bayreuth (Duitsland) onder supervisie van professor Axel Müller.

Irene Maier verrichtte haar onderzoek in de Vakgroep Biochemie van de Universiteit van Wenen (Oostenrijk) onder supervisie van professor Fritz Pittner.

Christoph Dumelin verrichtte zijn onderzoek aan het Instituut voor Farmaceutische Wetenschappen van het Zwitsers Federaal Instituut voor Technologie Zürich (Zwitserland) onder supervisie van professor Dario Neri.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL