Biologische melkvee­houderij draagt bij aan lagere stikstofuitstoot

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 27/01/2023 06:54
Het biologische melkveehouderijsysteem sluit goed aan op de wens van lagere stikstofemissies. Daarnaast biedt een biologische bedrijfsvoering kansen voor herstel en versterking van natuur, water en bodem en het afremmen van de klimaatverandering. Dit past bij de doelen die zijn geformuleerd in het Nationaal Plan Landelijk Gebied (NPLG).
Dat zijn de voorlopige conclusies uit de afgelopen jaar verzamelde Kringloopwijzergegevens van de deelnemers aan de Pilot BioMonitor Melkveehouderij. De pilot heeft als doel een stikstofemissie monitorings- en beloningssystematiek te ontwikkelen voor de biologische melkveehouderij en maakt deel uit van de Managementmaatregelen Stikstofreductie, die door het Ministerie van LNV zijn geïnitieerd.


BRON
Startnotitie Nationaal Programma Landelijk Gebied
Ministerie van Landbouw en Voedselkwaliteit


2022
Scores ten opzichte van NPLG doelen
De gegevens van de deelnemende biologische melkveebedrijven geven, afgezet tegen de doelen van het NPLG, positieve aanknopingspunten. De voorlopige cijfers uit de pilot BioMonitor laten zien dat de biologische pilotbedrijven gemiddeld een aanzienlijk lager stikstof bodemoverschot hebben: met 69 kg per hectare is die waarde ruim drie keer lager dan die van de conventionele referentiegroepen. Het minder intensieve systeem (minder koeien per hectare) leidt tot een lager stikstofoverschot en daarmee een lager risico op nitraatuitspoeling. Daar komt nog bij dat de biologische landbouw afziet van het gebruik van kunstmest en chemisch synthetische gewasbeschermingsmiddelen.

Meer over Pilot BioMonitor Melkveehouderij
De projectorganisatie van de pilot BioMonitor valt onder de werkgroep Biologische Systeemlandbouw (Managementmaatregelen) en wordt uitgevoerd door Wageningen University & Research (WUR), het Louis Bolk Instituut (LBI), de vereniging voor biologische melkveehouders De Natuurweide en de vereniging van biologische boeren en boerinnen Biohuis.

De pilot is daardoor nauw verbonden met het biologische systeem in de praktijk en maakt gebruik van de kennis en data van zowel WUR als LBI. De biologische sector draagt hiermee uit dat zij een wezenlijke bijdrage kan en wil leveren aan het oplossen van de vraagstukken rond natuur, milieu en klimaat, zoals ook benoemd in de doelen van het NPLG.

lees verder op
https://groenkennisnet.nl/nieuwsitem/biologische-melkveehouderij-draagt-bij-aan-lagere-stikstofuitstoot

reactie XEA.nl
Gaat het nog wel om de Stikstof uitstoot!?
Neen, het kan verhandeld worden. HET GAAT OM DE GROND VAN DE BOEREN en NERGENS anders om. Huizen moeten er gebouwd worden!



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL