Avantium, EPBP geeft tussentijdse goedkeuring om meerlaagse PET/PEF-verpakking toe te laten in de recyclingstroom van PET-flessen.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 28/04/2022 14:12
AMSTERDAM, 28 april 2022, 07:30 hrs CEST – Avantium N.V., een toonaangevend
technologiebedrijf in hernieuwbare chemie, kondigt aan dat het European PET Bottle Platform (EPBP) 1 een tussentijdse goedkeuring heeft verleend aan Avantium, waardoor recycling van meerlaags PET/PEF verpakkingen in de Europese flessenrecyclingmarkt mogelijk wordt.
Avantium heeft een procestechnologie ontwikkeld voor de productie van FDCA (furaandicarbonzuur), de belangrijkste bouwsteen voor PEF (polyethyleenfuraanoaat), een 100% plantaardig, recyclebaar en hoogwaardig polymeer met een breed scala aan toepassingen in onder meer monolayer flessen, multilayer flessen, voedsel- & drankverpakkingen en textiel. Avantium verwacht de bouw van 's werelds eerste commerciële FDCA-fabriek tegen eind 2023 te voltooien, zodat PEF vanaf 2024 commercieel kan worden gelanceerd.
PEF kan onder meer worden gebruikt in meerlaagse PET-flessen (polyethyleentereftalaat) als
barrièremateriaal, ter vervanging van bestaande barrièrematerialen zoals nylon. Door de uitstekende barrière-eigenschappen van PEF (het vermogen om gasdoorlaatbaarheid door de fles te weerstaan) leidt dit tot een volledig polyester (PET en PEF) productontwerp voor dranken zoals koolzuurhoudende dranken, sappen of bier. De vervanging door PEF van andere barrièrematerialen,
zoals nylon, leidt bovendien tot een verbeterde recycleerbaarheid van de meerlaagse PET-fles.
Overeenkomstig het EPBP-protocol heeft een onafhankelijke derde partij (PTI Europe Sarl) een evaluatie uitgevoerd om het effect van meerlaagse PET-flessen met 10% PEF op de PETrecyclingstroom te bepalen. De resultaten hebben aangetoond dat de PET/PEF-meerlaagse flessen geen negatief effect hebben op de waas en andere eigenschappen van de resulterende rPETproducten bij een marktpenetratie van 5%, waarbij ook rekening is gehouden met potentiële lokale
accumulatie. Op basis van de uitkomst van de beoordeling heeft EPBP een tussentijdse goedkeuring verleend aan Avantium's PEF.
Dirk De Cuyper, CEO van Resilux, is verheugd met deze tussentijdse bekrachtiging. Resilux, een
internationale leverancier van harde plastic verpakkingen, tekende in 2021 een voorwaardelijke
afnameovereenkomst voor PEF met Avantium. "Deze goedkeuring van EPBP is een belangrijke mijlpaal voor de marktintroductie van PEF. Wij geloven dat PEF als barrièremateriaal de circulariteit
van hoge barrière flessen voor koolzuurhoudende en/of bederfelijke dranken aanzienlijk zal verbeteren. De resultaten die tot deze tussentijdse goedkeuring hebben geleid, tonen het potentieel aan van het combineren van de PEF in PET-productontwerpen. We kijken uit naar de samenwerking met onze klanten om de kringloop voor PET-recycling verder te sluiten."
De tussentijdse goedkeuring geldt voor een periode die afloopt op 30 juni 2025. Deze tussentijdse periode stelt Avantium in staat om gegevens van de recyclingmarkt op schaal te verzamelen, zodra Avantium's commerciële installatie operationeel is, naar verwachting in 2024. Als de gegevens in lijn zijn met haar richtlijnen, zal EPBP de endorsement omzetten in een volledige endorsement. De volledige tekst van de tussentijdse EPBP endorsement is gepubliceerd op de EPBP-website (www.epbp.org).

1 Het European PET Bottle Platform is een vrijwillig initiatief van brancheorganisaties die afvalinzamelaars,
kunststofrecyclers, producenten van PET-materiaal en merkeigenaren vertegenwoordigen. EPBP verschaft
richtlijnen voor het ontwerp van PET-flessen met het oog op recycling, evalueert verpakkingsoplossingen en -
technologieën voor PET-flessen en bevordert het inzicht in de effecten van nieuwe PET-flesinnovaties op
recyclingprocessen.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL