DSM verwacht recordjaar na zeer sterk eerste kwartaal

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 29/04/2008 08:26
Autonome omzetgroei 14% door sterke businessposities en gunstige marktomstandigheden.
EBIT uit doorlopende activiteiten 22% hoger ondanks lagere US dollar en hogere grondstofprijzen.
Winst per aandeel 42% hoger.
Uitvoering Vision 2010-strategie volledig op koers.
Hervatting programma inkoop eigen aandelen per 5 mei voor de volgende EUR 250 miljoen.
EBIT over 2008 naar verwachting EUR 870 miljoen +/- 5%.

Feike Sijbesma, voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM, gaf de volgende toelichting op de resultaten: 'Dit was een zeer sterk kwartaal voor DSM met uitstekende resultaten over de hele linie. Daarbij hebben wij geprofiteerd van de sterke posities van DSM in de verschillende markten en de gunstige marktomstandigheden. Wij zijn ons ervan bewust dat de huidige macro-economische vooruitzichten minder gunstig zijn, maar anderzijds zien wij dat de omstandigheden die het eerste kwartaal kenmerkten zich tot nu toe voortzetten in het tweede kwartaal. Wij verwachten nu dat 2008 voor DSM een recordjaar zal worden.'

'De sterke bedrijfsresultaten van DSM bevestigen ons geloof in de concernstrategie Vision 2010 met zijn focus op Life Sciences en Materials Sciences. De uitvoering van de strategie blijft stevig op schema, zoals mag blijken uit de recente acquisitie van PTG, een vooraanstaande Amerikaanse onderneming op het gebied van biomedische materialen, en de omvangrijke investeringsplannen voor DSM Dyneema. Wij zijn ervan overtuigd dat DSM een goede uitgangspositie heeft om de kansen te benutten die de markten ons bieden.'

in EUR miljoen eerste kwartaal
2008 2007 +/-
Doorlopende activiteiten:
Netto-omzet 2.331 2.124 10%

Bedrijfsresultaat plus afschrijvingen (EBITDA) 336 294 14%

Bedrijfsresultaat (EBIT) 236 193 22%
- Nutrition 79 63 25%
- Pharma 8 8 0%
- Performance Materials 80 75 7%
- Polymer Intermediates 40 31 29%
- Base Chemicals and Materials 48 29 66%
- Other activities -19 -13

Beëindigde activiteiten (DSM Special Products):
Netto-omzet 27 22
Bedrijfsresultaat plus afschrijvingen (EBITDA) 2 1
Bedrijfsresultaat (EBIT) 1 -1

Totaal DSM:
Netto-omzet 2.358 2.146 10%

Bedrijfsresultaat (EBIT) 237 192 23%

Nettowinst vóór bijzondere posten 162 128 27%

Nettoresultaat bijzondere posten - -

Nettowinst 162 128 27%

Nettowinst per gewoon aandeel in EUR:
- totaal DSM 0,95 0,67 42%
- doorlopende activiteiten 0,95 0,68 40%

Waar in dit bericht wordt gesproken over:
bedrijfsresultaat (plus afschrijvingen) wordt bedoeld bedrijfsresultaat (plus afschrijvingen) vóór
bijzondere posten;
nettowinst wordt bedoeld nettowinst toekomend aan aandeelhouders van Koninklijke DSM N.V.
'doorlopende activiteiten' wordt bedoeld de DSM-activiteiten exclusief DSM Special Products.

Nettowinst
De nettowinst steeg ten opzichte van het eerste kwartaal van 2007, van EUR 128 miljoen naar EUR 162 miljoen (27%).

De Nettofinancieringslasten bedroegen in het eerste kwartaal van 2008 EUR 18 miljoen. Dit is licht hoger dan in het eerste kwartaal 2007. Het effect van de hogere nettoschuld werd deels gecompenseerd door lagere effectieve rentepercentages.

Het effectieve belastingpercentage lag in het eerste kwartaal 2008 met 25% op het niveau van het eerste kwartaal van 2007.

De nettowinst per gewoon aandeel steeg met 42%, vooral als gevolg van de stijging van de nettowinst met 27% en de daling van het aantal uitstaande aandelen.

Voor verkoop aangehouden activa
In het eerste kwartaal maakte DSM de voorgenomen verkoop van DSM Special Products aan Arsenal Capital Partners bekend. De verkoop zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2008 zijn beslag krijgen, behoudens goedkeuring door de toezichthoudende instanties. Het bedrijfsresultaat van DSM Special Products, voorheen onderdeel van het cluster Nutrition, verbeterde in het eerste kwartaal 2008, vooral als gevolg van een hogere omzet.



Cashflow, investeringen en financiering
De kasstroom (bedrijfsresultaat plus afschrijvingen) kwam in het eerste kwartaal 2008 uit op EUR 263 miljoen, EUR 32 miljoen meer dan in het eerste kwartaal van 2007. De investeringen (exclusief acquisities) lagen met EUR 98 miljoen iets onder het niveau van de afschrijvingen (EUR 101 miljoen) maar duidelijk boven het niveau van het eerste kwartaal van 2007 (EUR 80 miljoen). Het operationeel bedrijfskapitaal uitgedrukt als percentage van de netto-omzet was 0,8 procentpunt hoger dan ultimo 2007 als gevolg van de seizoensmatige toename na het lage activiteitenniveau aan het eind van het jaar.

De nettoschuld steeg in het eerste kwartaal 2008 met EUR 18 miljoen en kwam uit op EUR 1.356 miljoen.

Programma voor inkoop eigen aandelen
In september kondigde DSM een tweede programma aan voor de inkoop van eigen aandelen voor een bedrag van EUR 750 miljoen. Hiervan werd voor een bedrag van EUR 250 gerealiseerd in het vierde kwartaal van 2007. In de twee programma's heeft DSM tot nu toe voor een bedrag van EUR 1 miljard aan eigen aandelen ingekocht. DSM heeft besloten de rest van het tweede programma van EUR 750 miljoen op 5 mei te hervatten voor een bedrag van circa EUR 250 miljoen, en de timing van de inkoop van de laatste EUR 250 miljoen begin volgend jaar te bezien.

Dit besluit is in lijn met de eerder gecommuniceerde prioriteiten ten aanzien van de aanwending van kasstromen, en het weerspiegelt de toegenomen kansen voor autonome groei (bijvoorbeeld het investeringsplan van USD 450 miljoen voor DSM Dyneema) en acquisities (zoals de gisteren bekendgemaakte acquisitie van PTG; DSM blijft echter ook op zoek naar grotere acquisities). Mede gezien de situatie op de mondiale kredietmarkten heeft DSM besloten om een prudente financiële flexibiliteit te behouden.

Personeel
Het personeelsbestand nam toe met in totaal 110 personen, van 23.254 ultimo 2007 tot 23.364 per 31 maart 2008. Dit was het gevolg van acquisities en uitbreidingen.

Voortgang van de DSM-strategie Vision 2010
De door DSM in september 2007 aangekondigde versnelling van het strategieprogramma program Vision 2010 - Building on Strengths is gericht op snellere groei, hogere marges en een verbeterde kwaliteit van de winst uit de activiteitenportfolio. De strategie behelst een transformatie van DSM tot een Life Sciences en Materials Sciences-onderneming die zich kenmerkt door duurzame groei.

De voornaamste pijlers van deze groei - marktgedreven groei en innovatie, uitbreiding in opkomende economieën en operational excellence - blijven tot de kern van DSM's strategie behoren.

In het eerste kwartaal van 2008 maakte DSM verscheidene acquisities bekend in het kader van de versnelde Vision 2010-strategie. DSM Resins acquireerde Soluol, een in de Verenigde Staten gevestigde producent van speciale harsen met een omzet van USD 20 miljoen. Soluol vervaardigt hoogwaardige urethaanharsen voor een breed scala aan toepassingen. DSM Resins acquireerde tevens Polymeric Processes Inc., een innovatieve producent van UV-uithardbare coatings voor toepassing in buizen en pijpen.

DSM Food Specialties acquireerde CMT Srl in Italië, de producent van de Copan melktest.

Gisteren maakte DSM de acquisitie bekend van The Polymer Technology Group (PTG) ter uitbreiding van de snelgroeiende DSM-activiteiten op het gebied van biomedische materialen op het snijvlak tussen Life Sciences en Materials Sciences. PTG verwacht in 2008 een netto-omzet van circa USD 40 miljoen en een bovengemiddelde winstmarge te behalen.

DSM Venturing maakte zijn eerste investering in China bekend en nam tevens een significant minderheidsaandeel in IQ Therapeutics BV.

In de verslagperiode werden een aantal investeringen aangekondigd die zijn gericht op toekomstige winstgevende groei, zoals de investering van EUR 15 miljoen in een nieuwe harsenfabriek in Meppen (Duitsland). Meer recentelijk maakte DSM plannen bekend voor het omvangrijkste investeringsprogramma ooit voor DSM Dyneema, waarmee naar verwachting een bedrag gemoeid zal zijn dat kan oplopen tot USD 450 miljoen. DSM Powder Coating Resins maakte een langetermijnplan bekend dat is gericht op uitbreiding van de productiefaciliteiten voor polyester poedercoatingharsen.

DSM heeft onlangs voor marktontwikkelingsdoeleinden een fabriek geopend voor PA4T, het eerste nieuwe polymeer in de 21e eeuw, met toepassingen in de elektronica en andere sectoren. Sinds de bekendmaking van de ontwikkeling van PA4T in september 2007 zijn talloze proeven uitgevoerd bij een selecte groep klanten. De eerste resultaten en de reacties van klanten zijn zeer positief en met de opening van de fabriek voor marktontwikkeling zullen meer klanten toegang krijgen tot PA4T.

In verband met de versnelde verschuiving naar Life Sciences en Materials Sciences heeft DSM aangekondigd dat een aantal activiteiten die niet passen bij de versnelde strategie zullen worden ontvlochten uit de organisatie en vervolgens verkocht. Met dit proces werd eind 2007 een begin gemaakt. De ontvlechtingen verlopen volgens schema en zullen naar verwachting medio 2008 worden afgerond. Het desinvesteringsproces zal grotendeels daarna van start gaan.

In het eerste kwartaal maakte DSM de voorgenomen verkoop van DSM Special Products aan Arsenal Capital Partners bekend. De verkoop zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2008 zijn beslag krijgen, behoudens goedkeuring door de toezichthoudende instanties.

Gedurende het eerste kwartaal werden door DSM een groot aantal nieuwe innovaties geïntroduceerd en aangekondigd. De belangrijkste daarvan staan vermeld in de bijlage bij dit persbericht.

Verwachting
Het eerste kwartaal kenmerkte zich voor DSM door een sterke vraag- en prijsontwikkeling in de meeste van zijn markten. DSM ziet de volgende trends in zijn clusters:
Bij Nutrition zullen de hogere verkoopvolumes naar verwachting aanhouden, maar zullen de groeipercentages
geleidelijk dalen in de richting van de marktgroei, aangezien in 2007 al een uitbreiding van het marktaandeel
heeft plaatsgevonden. De prijsstelling zal naar verwachting sterk blijven dankzij DSM's succesvolle
differentiatie-activiteiten, hogere kosten bij de concurrenten en het krappe aanbod voor verscheidene
belangrijke producten.
Bij Pharma zal het resultaat van DSM Pharmaceutical Products zich naar verwachting herstellen van het
zwakke eerste kwartaal. De verkoopprijzen bij Anti-Infectives vertonen een stijgende lijn maar zullen naar
verwachting gemiddeld onder het niveau van 2007 blijven.
Het cluster Performance Materials ontwikkelt zich in een gestaag en positief tempo en zal profiteren van de
opstart van verscheidene nieuwe fabrieken later dit jaar.
Polymer Intermediates, dat ook aan Performance Materials levert, opereert in een krappe markt, mede als
gevolg van de sterke vraag in met name China. DSM voorziet op korte termijn geen verandering in deze
omstandigheden.
Bij Base Chemicals & Materials vormen de kunstmestactiviteiten de drijvende factor. Jarenlange
herstructureringen in de kunstmestindustrie en de momenteel sterke agrarische markten hebben geleid tot een
verschuiving van het evenwicht tussen vraag en aanbod, met als gevolg duidelijke prijsstijgingen.

De huidige macro-economische vooruitzichten zijn zeer onzeker. De positieve businessomstandigheden zouden onder invloed kunnen komen van een negatieve trend in de mondiale macro-economie. DSM heeft echter bij zijn transformatie tot Life Sciences en Material Sciences-onderneming een veel grotere weerstand tegen economische cycli ontwikkeld, die nu tot uitdrukking komt in Nutrition, Performance Materials en Pharma.

Daarom blijft DSM positief over de rest van het jaar, ondanks de verzwakking van de US dollar en de hoge prijzen voor grondstoffen en energie.

Op basis van de huidige informatie en behoudens onvoorziene omstandigheden verwacht DSM dat het bedrijfsresultaat uit doorlopende activiteiten en vóór bijzondere posten in 2008 zal uitkomen op EUR 870 miljoen plus of min 5%.


Heerlen, 29 april 2008




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL