DICO handhaaft winstverwachting voor dit jaar

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 08/04/2004 09:29
In overeenstemming met eerdere verwachtingen heeft NV DICO International, leverancier van stalen designbedden, voor afschrijvingen en incidentele kosten over 2003 een negatief bedrijfsresultaat behaald van € 2,2 miljoen. Inclusief incidentele kosten van € 0,5 miljoen en na afschrijvingen bedroeg het negatieve bedrijfsresultaat in 2003 hetzelfde als in 2002, namelijk € 3,2 miljoen.

DICO handhaaft de verwachting dat in 2004 winst zal worden gemaakt. Ondanks de nog steeds matige marktontwikkelingen is over het eerste kwartaal van 2004 een hogere omzet behaald dan over dezelfde periode vorig jaar.
De dalende trend van de afgelopen jaren lijkt hiermee te zijn omgebogen tot een, weliswaar nog beperkte, groei. Na een omvangrijke reorganisatie en ingrijpende kosten-saneringen staat DICO daarmee aan het begin van een winstgevende groei. Bovendien verwacht DICO in 2004 onder bepaalde voorwaarden een schuldvermindering bij de belastingen, sociale- en pensioenpremies te realiseren, waardoor een forse boekwinst wordt behaald.

De afgelopen jaren heeft de Europese meubelmarkt een sterk dalende trend laten zien waarvan ook DICO de gevolgen heeft ondervonden. Daarnaast heeft DICO bewust afscheid genomen van omzetcategorieën waarbij onvoldoende marge kan worden gerealiseerd. De omzet over 2003 bedroeg € 14,7 miljoen, ten opzichte van € 19,3 miljoen in het voorgaande jaar. In 2003 is de netto marge (de contributie voor indirecte kosten) met 4,1% gestegen tot 22,4%. In absolute bedragen is hierdoor de netto marge in 2003 slechts met 6,2% gedaald ten opzichte van 2002.
Inclusief eenmalige kosten bedraagt het verlies voor belastingen over 2003 € 3,7 miljoen ten opzichte van € 1,6 miljoen in 2002. Dit verschil wordt groten-deels veroorzaakt door een buitengewoon resultaat van € 1,8 miljoen in 2002. De hogere financieringslasten en incidentele kosten in 2003 bedragen € 0,8 miljoen.

Vooruitzichten
In het eerste kwartaal 2004 heeft DICO sinds lange tijd weer een omzetstijging gerealiseerd. Het herstel is weliswaar nog pril en traag, maar toch bemoedigend. Gezien het inmiddels lage kostenniveau zijn de vooruitzichten voor 2004 goed.
DICO verwacht in 2004 bovendien een substantiële vermindering van de schulden aan belastingen, UWV en pensioenfondsen te realiseren. Het betreft oude schulden waarop onder bepaalde voorwaarden een vermindering zal worden verleend. De onderhandelingen hierover zijn nog niet volledig afgerond.

Gezien het bovenstaande verwacht DICO het jaar 2004 winstgevend te kunnen afsluiten. Van belang daarbij is uiteraard dat de omzetstijging doorzet en dat prijsverhogingen van grondstoffen aan klanten kunnen worden doorberekend.

Met name de recente stijging van de staalprijzen is zorgwekkend, vooral ook omdat in sommige landen in het Verre Oosten staalprijzen nog steeds worden gesubsidieerd. Dit concurrentienadeel wordt nog eens versterkt door de waardestijging van de euro ten opzichte van de dollar. Desalniettemin is het tot nu toe de verwachting dat een eventuele margedaling kan worden beperkt.

Het lopende boekjaar wordt vooral een omzetstijging in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk verwacht. Daarnaast zullen de Oost-Europese landen zich naar verwachting positief blijven ontwikkelen, weliswaar op iets langere termijn. Voorts verwacht DICO veel van de productie joint ventures in de Oekraïne en Servië. Het omzetherstel in de meubelbranche blijft echter de belangrijkste factor. DICO ziet dan ook uit naar een verder herstel van de markt.

Redactie,
Let op met uw orders voor Dico, er is een beperkte handel.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL