Aardappelloof kansrijke reststroom voor chemie en farmacie

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 11/02/2016 11:45
Een nieuwe loofmaaimachine voor pootaardappels vermindert het gevaar van besmetting met de gevreesde Erwinia-bacterie én levert een waardevolle reststroom op van aardappelloof.

De machine is ontwikkeld door pootgoedteler Piet Hoekstra uit St. Jacobiparochie, samen met mechanisatiebedrijf Mijno van Dijk. ‘Ziektevrij pootgoed is van groot belang voor onze sector’, zegt Hoekstra. Tijdens de loofvernietiging, de oogst en het sorteren, is het risico op besmetting met Erwinia echter groot. ‘Deze bacterie is moeilijk te bestrijden, omdat er nog geen effectief middel voor beschikbaar is. Vandaar dat we hebben nagedacht over het onderbreken van de besmettingsroute, door de pootaardappel en het loof te scheiden.’ Dat kan met de nieuwe loofmaaimachine.

Het loof blijkt echter ook waardevolle inhoudsstoffen te bevatten. Daarom zochten Hoekstra en Van Dijk op verzoek van Greenlincs en de noordelijke provincies, met Drenthe als initiator en Debets bv als begeleider, samenwerking met Syncom, IMEnz, BIONND, Van Hall Larenstein en ABC Kroos.

Kringloop
Centraal hierbij stond het onderzoek naar de mogelijke verwaarding van het aardappelloof. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Zo kan het loof worden gebruikt als grondstof voor plastic, biolaminaat en voor de lijm- en coatingindustrie. Daarnaast bevat het verschillende stoffen waaruit de farmaceutische industrie geneesmiddelen kan maken, maar ook een natuurlijke verdelger van plantenziekten, waaronder de Erwinia-bacterie zelf. Na bewerking kan het loof worden teruggebracht op het land en dient het weer als voeding voor de aardappels. Daarmee is de kringloop rond.

Vervolgstap is nu om een grotere pilot te draaien en te bekijken hoe de bevindingen commercieel kunnen worden benut.

Op de website van Biobased Drenthe staat het volledige onderzoeksrapport
lees meer op
http://biobased-drenthe.nl/wp-content/uploads/2016/02/PolySolan-Project-fase-2.pdf



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL